Ivanov ponovo odbija potpisati sporazum s Grčkom

Zoran Zaev, Đorge Ivanov
Đorge Ivanov demantira Zorana Zaeva, kaže da se protivi sporazumu i da neće podlegnuti pritiscima, ucjenama i prijetnjama (EPA)

Predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov ponovno neće potpisati dekret o potvrđivanju Zakona o ratifikaciji sporazuma koji su prošlog mjeseca potisali predstavnici Atene i Skoplja o novom imenu Makedonije.

Iz ureda Ivanova je priopćeno kako je stav Ivanova nepromijenjen, da se on protivi sporazumu jer je na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i interesa Makedonije, kao i da neće podlegnuti pritiscima, ucjenama i prijetnjama.

“Predsjednik Ivanov je snažno odbacio tvrdnje koje je u intervjuu grčkoj TV ERT iznio premijer Zoran Zaev, da će i šef makedonske države podržati sporazum s Grčkom. Zaev nastavlja lagati i manipulirati ne samo građane Makedonije, već i grčku i međunarodnu javnost. Europska unija i NATO ne bi trebali biti zloupotrebljeni za prihvaćanje štetnog ugovora s nesagledivim posljedicama za makedonsku državu i makedonski narod”, priopćio je ured Ivanova, prenosi Tanjug Telma TV.

Premijer Zaev u četvrtak je izrazio uvjerenje da će referendum o sporazumu s Grčkom biti uspješan te da će ga podržati i oporba i predsjednik Ivanov.

Sobranje ponovo iglasalo Zakon o ratifikaciji

Sporazum, između ostalog, predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Reublika Sjeverna Makedonija.

Sobranje je u srijedu drugi put izglasalo Zakon o ratifikaciji sporazuma, a naredni korak je potvrđivanje na referendumu.

Sporazum predviđa i promjenu makedonskog Ustava, čemu se Ivanov najviše protivi.

Iz vladajućeg SDSM-a priopćili su da, ako Ivanov postupi suprotno, radi protiv interesa države i najavljuju da neće dozvoliti bilo kakvu destruktivnu politiku koja će blokirati budućnost Makedonije.

Prema makedonskom Ustavu, navodi se, Ivanov je dužan potpisati dekret, a ukoliko to ne učini, predsjednik Sobranja Talat Xhaferi navodi da se razmatra nekoliko opcija.

Jedna je ratifikacija Sporazuma i Zakona o jezicima u paketu, koji će biti poslati Službenom listu samo s njegovim potpisom.

Izvor: Agencije