Ivanov odbio dati mandat Zoranu Zaevu

Predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov saopćio je večeras da mu ni Ustav ni savjest ne dozvoljavaju dati mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

“Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije”, rekao je Ivanov istakavši da je sa pozicija ove

platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

Strane platforme

„Predsedniku države je sporno to što opozicionar, Zoran Zaev nije uspeo da u roku od deset dana obezbedi mandate. Njemu je trebalo više od 20 dana. Međutim, kako je rekao Ivanov, drugi veći razlog je što ne želi prihvatiti tuđu platformu koju su albanske stranke iz Makedonije ranije dogovorile u Tirani pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edija Rame. Prema Ivanovu, ovime se ruši unitarni karakter Makedonije“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ivanov je upozorio da e “prihvatanje stranih platformi” kažnjivo po Krivičnom zakonu.

Makedonski predsjednik je rekao i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja miješanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije