Ivanov nije dao mandat SDSM-u za formiranje većine

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov završio je razgovore sa čelnicima političkih stranaka, no nikome od njih nije dao mandat za sastav nove vlade.

“Mandat za sastav nove vlade dobit će stranka ili koalicija koja će mi dokazati da je osigurala većinu u Sobranju. Drugim riječima – prvo potvrda i dokaz za većinu, pa nakon toga mandat za sastavljanje vlade. U toku konsultacija razgovarali smo i o varijantama u slučaju da nitko ne može osigurati većinu. Sve opcije ostaju otvorene”, rekao je Ivanov nakon okončanja razgovora.

Ipak, nije definirao u kojem roku očekuje potpise za formiranje većine.

Iako se očekivalo da će dati mandat Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM), Ivanov to nije učinio. I od predsjednika SDSM-a Zorana Zaeva je tražio da donese potpise 61 zastupnika i tako ga uvjeri da ima većinu u parlamentu, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Pred SDSM-om je sada pokušaj da osigura većinu, a ključnu ulogu u tome će imati Demokratska unija za integraciju (DUI).

“Najbolje o svemu [predsjednik DUI-ja] Ali Ahmeti može govoriti, a ja sam nepopravljiv optimist i vjerujem da su argumenti na našoj strani. Svatko tko će pokušati drugačije, zna da će stati na prvoj krivini. Budućnost Makedonije je u izgradnji jedinstvenog društva. Na ovim izborima prvi put su za SDSM glasale sve etničke zajednice i moramo mudro iskoristiti ovaj kapital u interesu naše države”, rekao je Zaev.

SDSM je na izborima održanim u prosincu osvojio 49 mandata u makedonskom parlamentu, koji ima 120 zastupničkih mjesta.

Na potezu je DUI

Novinarima se obratio predsjednik DUI-ja Ali Ahmeti, rekavši da mu je cilj “formiranje stabilnih institucija”.

“Tražimo održivo rješenje koje se odnosi na budućnost i stabilnost države. Sve opcije su otvorene. Tražimo rješenje kako stići do parlamentarne većine. Naša odgovornost je da svi zajedno pronađemo prihvatljivo rješenje, kako bi dobili stabilne institucije i dalje upravljali državom”, rekao je Ahmeti.

Druge dvije stranke albanske manjine – Besa i Alijansa za Albance podržale su SDSM, javlja Smilevska, ali se očekuje kakvu će odluku donijeti DUI.

Dok su trajali razgovori kod predsjednika Ivanova, vođa VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je iskoristio dan da se susretne s veleposlanicima Rusije i Njemačke akreditiranim u Skoplju te im prenio kako je njegova stranka “spremna za brze izvanredne izbore”.

Europskoj uniji je poručio kako se “previše miješa u poslove Makedonije” i da su “prešli granicu pristojnosti”, javila je Smilevska.

Najviše glasova osvojio VMRO-DPMNE

Koalicija “Za bolju Makedoniju”, koju predvodi VMRO-DPMNE, dobila je na izvanrednim izborima 51 mandat u parlamentu koji ima 120 mjesta, te joj je za formiranje većine potrebno još 10 zastupnika.

Nakon što je Gruevski dobio mandat, DUI je priopćio da potencijalni partner za koaliciju mora prihvatiti uvođenje albanskog jezika kao službenog na cijelom teritoriju države i produljivanje mandata Specijalnog tužiteljstva za prisluškivanje razgovora.

VMRO-DPMNE je odgovorio da na takve zahtjeve nikad neće pristati i vratio mandat. Sad se zalaže za nove izbore.

“VMRO DPMNE i koalicija ‘Za bolju Makedoniju’, kao pobjednik posljednjih izbora koji je dobio najveću podršku građana i osvojio najveći broj glasova i zastupnika, smatra da formiranje vlade treba biti u funkciji okončanja političke krize, a ne njenog produbljivanja. Održavanje novih izbora je zrelo rješenje za prevazilaženje krize i postavljanje reformskih prioriteta”, poručili su iz stranke Nikole Gruevskog.

SDSM traži mandat

Nakon što su pregovori propali, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) zatražio je mandat za formiranje nove vlade.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič je, nakon početka novog kruga razgovora o mandataru, izjavila da Bruxelles od makedonskog predsjednika očekuje da što prije formira “široku koaliciju”.

“Pod tim mislimo na koaliciju sa širokim političkim konsenzusom, tako da bi zemlja mogla da se nosi s mnogim izazovima koji predstoje. Implementacijom hitnih reformskih prioriteta, uz poštivanje sporazuma iz Pržina, te rješavanje bilateralnih pitanja istovremeno zahtijeva snažnu posvećenost svih političkih stranaka”, rekla je Kocijančič.

Izvor: Al Jazeera i agencije