Oglasi

Ivanov još nije potpisao Zakon o jeziku, rok istječe danas

Predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi tvrdi da Zakon može biti objavljen u Službenom listu i bez potpisa predsjednika države.
Gjorge Ivanov već drugi put odbija potpisati Zakon o upotrebi jezikaEPA

Predsednik Ðorđe Ivanov još nije potpisao Zakon o upotrebi jezika, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični u Makedoniji. 

Zakon je po drugi put usvojen 14. marta u makedonskom Parlamentu, a rok da Ivanov potpiše dekret o proglašenju je osam dana.

Kako piše portal Žurnal, verovatno Ivanov neće potpisati dekret u četvrtak, a predsjednik Parlamenta Taljat Džaferi tvrdi da Zakon može biti objavljen u Službenom listu i bez potpisa predsednika države.

Iz Službenog lista kažu da iz Parlamenta još nisu primili zahtev za objavljivanje Zakona o upotrebi jezika, a iz Parlamenta ne žele da otkrivaju da li i kada nameravaju da ga dostave.

Ivanov je na dan kada je Zakon usvojen po drugi put rekao da ga neće potpisati.

Zakon usvojen bez rasprave o amandmanima

Zakon je prvi put usvojen u januaru ove godine, ali je Ivanov odbio da ga potpiše, pa je ponovo vraćen u Parlament.

U međuvremenu je najjača opoziciona stranka VMRO-DPMNE dostavila gotovo 36.000 amandmana.

Parlament je, međutim, usvojio zakon bez amandmanske rasprave, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicije.

Zakon može da stupi na snagu samo nakon objavljivanja u Službenom listu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.