Ivanov: Članstvo u EU i NATO-u ne smije biti alibi za loš sporazum

Federica Mogherini je pozvala Makedonce da izađu na referendum o sporazumu o imenu s Grčkom (European Commission's Audiovisual Services)

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov poručio je da “članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u ne sme da bude alibi za loš sporazum”.

On je na sastanku na sastanku sa visokom predstavnicom EU-a za spoljnu politiku i bezbednost Federicom Mogherini u Skoplj, istakao podršku prijema njegove zemlje u evroatlantske institucije, saopštila je kancelarija makedonskog predsednika.

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi zemlje ne smeju biti zloupotrebljeni na račun nacionalnih i interesa makedonskog naroda.

“Moj stav se nije promenio. Članstvo u EU i NATO-u je strateški cilj Makedonije, ali ne može da služi kao alibi za loš sporazum koji, umesto da rešava, otvara još više pitanja”, istakao je Ivanov, prenela je agencija MIA.

‘Makedonci drže ključ budućnosti’

U Skoplju su u četvrtak boravili Mogherini i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Wess Mitchell.

Mogherini je pozvala Makedonce da izađu na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom, koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

Mitchell je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO-a, naglasivši da je konačna odluka na glasačima, prenosi MIA.

Mogherini je, govoreći u prestonici Makedonije, istakla da Makedonci “drže ključ budućnosti” svoje zemlje i da bi trebalo da učestvuju na referendumu 30. septembra o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenosi AP.

“Ne možete sebi da dozvolite da i dalje ćutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju”, rekla je Mogherini, poručivši da “vrata EU-a ostaju otvorena za Makedonce”.

Posetu Skoplju najavio je i američki ministar odbrane James Mattis, koji bi makedonsku prestonicu trebalo da poseti u ponedeljak, 17. septembra, da bi izrazio podršku SAD-a predstojećem referendumu o promeni imena.

Mattis: SAD je uz makedonski narod

“Idem tamo da veoma jasno stavim do znanja da smo uz makedonski narod”, rekao je nedavno Mattis u Pentagonu.

Istovremeno je istakao da je zabrinut zbog mogućeg mešanja Rusije u proces referenduma u Makedoniji, prenosi MIA.

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra biće važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 odsto od ukupno 1,8 miliona registrovanih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla da podrži sporazum.

Izvor: Agencije