Ivanov: Austrija odlučuje o Balkanskoj ruti

Austrija odlučila da neće prihvaćati više od 80 tražilaca azila dnevno (EPA)

Balkanska izbjeglička ruta bit će zatvorena kada Austrija ispuni svoj ovogodišnji limit od 37.500 izbjeglica, izjavio je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u današnjem intervjuu za internetsko izdanje njemačkog magazina Spiegel.

Kako prenosi AFP, Ivanov je branio odluku makedonskih vlasti da uvedu granične restrikcije izbjeglicama koje žele obaviti tranzit kroz Makedoniju iz Grčke, rekavši da “u vrijeme krize, svaka zemlja mora pronaći vlastita rješenja”.

Spiegel Online je obavio intervju sa Ivanovim na dan kada su stotine izbjeglica pokušale da silom probije graničnu ogradu i uđu u Makedoniju iz Grčke.

Francuska agencija navodi da je zatvaranje granica Makedonije i drugih zemalja inicirano odlukom Austrije da neće prihvaćati više od 80 tražilaca azila dnevno i da će ovogodišnji broj ljudi koji žele da pređu preko njene teritorije biti ograničen na 37.500 osoba.

‘Opasan put’

Na pitanje da li će balkanska ruta biti zatvorena, Ivanov je rekao: “Kada Austrija dostigne svoj limit, to će se desiti”.

Upitan kada bi to moglo da se desi, odgovorio je – “možda baš u ovom trenutku”, ali i dodao da “nam je potrebna politička odluka”.

“Uskoro će biti prekasno. Austrijski limit od 37.500 će biti dostignut”, rekao je Ivanov.

On je kritizirao EU i rekao da Makedonija neće čekati da Brisel donese odluku.

“Da smo čekali na uputstva iz EU, Makedonija bi bila preplavljena izbjeglicama”, ocijenio je Ivanov.

On je upozorio da će kriminalne mreže pomoći izbjeglicama da pronađu nove puteve, preko Albanije i Bugarske.

“Niko ne želi da ostane u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji. Cilj izbjeglica je Njemačka. Oni će pronaći put do tamo. Opasan put”, zaključio je makedonski predsjednik.

Izvor: Agencije