Ivanković: Hrvatska bezbolno vrši smjenu generacija

Branko Ivanković odlično je odradio posao trenera sa sedam trofeja u iranskom Persepolisu (EPA)

Trofejni hrvatski nogometni trener Branko Ivanković veoma je zadovoljan nakon što se reprezentacija njegove države plasirala šesti put na završnicu prvenstva Evrope. Od sticanja nezavisnosti Hrvatska je propustila jedino Euro 2000. u Belgiji i Holandiji, a prolaz na šampionat Starog kontinenta od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 različitih gradova i isto toliko država, nastavak je kontinuiranih uspjeha aktuelnog svjetskog viceprvaka.

Hrvatska će peti put zaredom nastupiti na velikim takmičenjima, a kako kaže Ivanković, važiće za jednog od favorita. On se nada da će se „Vatreni“ umiješati u borbu za evropsko zlato koja će biti veoma zanimljiva. 65-godišnji Varaždinac uradio je fenomenalan posao sa Persepolisom iz Irana, u kojem je osvojio tri trofeja 2019, ukupno sedam njih, a zauzeo je drugo mjesto u Azijskoj Ligi prvaka godinu dana ranije.

Naš sagovornik pomno je pratio kvalifikacije za EP. Smatra da reprezentacije Srbije i Bosne Hercegovine posjeduju kvalitet da se naredne godine nađu na smotri najboljih evropskih selekcija. On tvrdi da će to obje ekipe realizovati u baražu, mada su to već trebale izboriti još u nedavno okončanim kvalifikacijama.

Sretan je da zagrebački Dinamo može parirati skoro svim protivnicima ove sezone u Ligi prvaka, što mu omogućuje da do kraja bude u trci za prolaz među 16 najboljih evropskih ekipa. Kao kandidata za novi trofej Lige prvaka Ivanković vidi branioca naslova Liverpool, koji je pokazao snagu izvanrednim igrama u dosadašnjem toku engleskog Premiershipa.

Cijelu igračku karijeru Ivanković je proveo u Varteksu, gdje je počeo raditi kao trener od 1991. do 1995. Kao asistent Miroslava Ćire Blaževića sudjelovao je u osvajanju bronzane medalje selekcije Hrvatske na Mundijalu 1998. u Francuskoj. Upravo je Ivanković zamijenio Blaževića na funkciji selektora Irana, gdje je bio uspješan u četverogodišnjem mandatu. Najprije je 2004. bio treći na Azijskom kupu nacija, da bi dvije godine kasnije vodio Iran na SP-u u Njemačkoj.

Dubok trag ostavio je kao trener u zagrebačkom Dinamu, osvojivši dva naslova prvaka, Kup i Superkup Hrvatske.

Ivanković je predvodio Shandong Luneng do šampionske titule u Kini 2010. godine. Uz ostale podvige, na klupi Persepolisa bio je trostruki uzastopni prvak Irana od 2017. do 2019, te je tri sezone u nizu proglašen za najboljeg trenera ove lige.

  • Kako komentarišete plasman Hrvatske na Euro i nastavak njenih stalnih učešća na pet velikih takmičenja u nizu?

– Čestitam svima u hrvatskom nogometu na uspjehu jer kod nas je postalo sasvim normalno da si sudionik svih velikih natjecanja, a to baš i nije lako ostvarivo. I puno jače reprezentacije sa većom tradicijom znale su da ne izbore odlazak kako na Europsko, tako i na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska uspijeva u kontinuitetu igrati na velikim natjecanjima otkako je počela igrati kvalifikacije za EP 1996. (ona se samo dva puta nije kvalifikovala iz 13 nastupa). Realno je bilo očekivati da će se Hrvatska kao viceprvak svijeta plasirati na prvenstvo Europe, ali to se trebalo potvrditi dobrim igrama. Jedno su papir i prognoze koje treba dokazati na terenu što je Hrvatskoj pošlo za nogom.

Dobio ponudu iz Katara
  • Kakvi su vaši planovi, imate li ponuda?

– Imam ponuda, najnovija je došla iz Katara i ozbiljne je prirode. No, ne moram se zalijetati, ali u svakom slučaju planiram raditi u Aziji u skorijoj budućnosti. Trebao bih uskoro donijeti odluku i očekujem da se posao realizira.     

Još je važnije da u zadnjoj utakmici kvalifikacija protiv Slovačke (3:1), nije bilo sedam-osam igrača iz sastava sa SP-a u Rusiji. Neću reći da je napravljena bezbolna smjena generacija, nego postepeno uključivanje mladih potentnih igrača i osvježenje reprezentacije ubuduće daje garanciju da će se nastaviti kontinuitet sudjelovanja na velikim natjecanjima. Izbornik Zlatko Dalić i igrači zaista zaslužuju sve čestitke. Na Evropskom prvenstvu imaćemo opet fantastičnu atmosferu, te pozitivnu energiju u čitavoj Hrvatskoj, kao i regiji, gdje će se sa ogromnim zanimanjem pratiti utakmice reprezentacije.

  • Je li kvalitet Hrvatske bio presudan da završi kvalifikacije na prvoj poziciji Grupe E?

– Objektivno, da. I da možda nismo bili viceprvaci svijeta, bez obzira na Vels, koji je imao sjajnih perioda i blistao na posljednjem Euru, mi smo bolja momčad kako od njega, tako i Slovačke, pa je realno da smo završili na prvom mjestu. Igrači su na najbolji mogući način potvrdili kvalitet. Još jednom su pokazali što znači zajedništvo i obiteljska atmosfera, te strast u igri bez koje nije moguće ostvariti dobre rezultate sa reprezentacijom.

  • Šta mislite o šansama Hrvatske na 16. EP-u?

– Mislim da je za svaku momčad najvažnije proći prvi krug. Kada se prođe prvi krug, sve je otvoreno, kao što je bilo i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Hoću reći da je Hrvatska odigrala utakmice protiv Danske i Engleske, koje su mogle rezultatski otići  u korist protivnika. Nakon što se osigura plasman u sljedeći krug, psihološki su aspekti puno kvalitetniji i motivacija za pobjedom veća. Tada jedan kamen padne sa leđa jer svi očekuju da barem prođeš prvi krug. Kada se to prođe, sjećam se 1998. u Francuskoj, kada sam bio trener i gdje smo bili treći, nakon što smo prošli u nokaut-fazu bilo je puno lakše na psihološkom planu. Javila se i dodatna energija među igračima. Zbog toga je najvažnije proći prvi krug na velikim natjecanjima.

Naravno da Hrvatska ulazi kao jedan od favorita na EP-u i želi biti među favoritima, ali ne u bahatom smislu. Međutim, Hrvatska nema razloga da se plaši bilo koje reprezentacije, niti da se ne postavi hrabro i odlučno u igri. Vjerujem i siguran sam da će se Dalić zajedno sa momčadi tako postaviti.

  • Ko su favoriti za naslov prvaka Evrope?

– Faktički su uvijek jedne te iste reprezentacije favoriti. Engleska se strašno nameće i na SP-u pokazala je ogroman potencijal u utakmicama koje sam gledao. Ima mladu potentnu reprezentaciju koja je spremna nakon dugo vremena Engleskoj ponovo osigurati dobar rezultat. Tu je Belgija, koja ima vrhunski roster igrača, pa Nizozemska, koja je nakon lutanja i promjena u ekipi okupila jednu sjajnu generaciju, možda jednu od najboljih u historiji. Tradicionalno su favoriti Španjolska, te Portugal i Njemačka, ali ovaj put ne vjerujem u mogućnosti ove dvije reprezentacije jer ne djeluju ubjedljivo. Želim da se i Hrvatska uključi u krug kandidata za najviši plasman.

  • A Italija?

– Zaboravio sam reći Italiju, koja je pokazala novo lice kroz kvalifikacije, igrajući vrlo efikasno i ubjedljivo pobjeđujući. Malo iznenađenje je da je Italija, koja je uvijek igrala rezervirani i oprezni nogomet, ovaj put igrala nogomet sa puno trke, rizika i ofanzivnosti. Italija spada apsolutno u taj krug favorita. Nisam spomenuo Francusku, svjetskog prvaka, koja takođe ulazi u najuži krug reprezentacija koje će se nadmetati za prvo mjesto.  

  • Kada su u pitanju selekcije iz regije, kako vidite rasplet baraža za EP, gdje se u polufinalu sastaju BiH – Sjeverna Irska, Norveška – Srbija, Sjeverna Makedonija – Kosovo?

– Bosna i Hercegovina spada u istu kategoriju reprezentacija, kao i Srbija, od kojih sam očekivao više. Srbija ima sjajne igrače i potencijal, pa sam očekivao da će igrati puno bolje. Ista stvar je sa BiH. Mislim da se selekcija BiH ima bolje igrače nego Grčka i da se uz Italiju, koja je izuzetno ugodno iznenadila pristupom igri, trebala već u prvom stupnju kvalifikacija plasirati direktno na EP. Jasno je da u baražu neće biti jednostavno, ali u najmanju ruku BiH nije slabija od tri reprezentacije – Sjeverne Irske, te Slovačke i Republike Irske, s kojima bi mogla igrati za plasman na Euro. Smatram da BiH ima kvalitetnijih igrača, da je bolja i realno ima više šansi od protivnika., no jasno je da ona treba pokazati strast i angažovanje u igri za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Norveška se postepeno diže u formi, ali mislim da je Srbija jača i objektivno ne bi trebala imati većih problema da prođe dalje. Kosovo je malo iznenadilo sa pristupom i rezultatima u kvalifikacijama, te je sigurno da može biti neugodan protivnik. Sjeverna Makedonija drži svoju razinu i mogu se očekivati dobre utakmice i rezultati, ali ne vjerujem u njen kontinuitet da bi prošla dalje.

Dakle, vidim BiH i Srbiju kao učesnike EP-a. Bilo bi divno da se one plasiraju kako bi opet pokazali da je je naša regija bogata talentima i sportskom tradicijom.

  • Koja je bila najveća vrijednost selekcije Hrvatske, osvajača srebra na prošlom Mundijalu?

– Svi smo znali da je Hrvatska imala kvalitetan kadar nogometaša na SP-u, odnosno igrače koji nastupaju u najboljim klubovima svijeta, što je prvi preduvjet za optimizam: Modrića u Realu, Rakitića u Barceloni, Mandžukića u Juventusu, Perišića i Brozovića u Interu, onda Vidu u Besiktasu, pa Lovrena u Liverpoolu, Vrsaljka u Atleticu. To su sve igrači koji igraju u najjačim svjetskim momčadima, igraju finale Lige prvaka.

Vrlo važnu ulogu odigrao je Dalić, koji je odličan trener i izbornik, te ima sposobnost da vrlo pozitivno djeluje na igrače, i stvori zajedništvo i obiteljsku atmosferu. Uspio je da motivira igrače koji su zvijezde u klubovima gdje igraju da su spremni se žrtvovati za uspjeh reprezentacije. To su bili i golman Subašić, Lovren, Vida, Brozović, Modrić, Rakitić, Perišić. Svi su se žrtvovali za uspjeh kolektiva, imajući u vidu da je atmosfera u reprezentaciji jako važna za što bolji rezultat.

Tu je Dalić izuzetno dobro osjetio puls igrača i izvanredno komunicirao sa njima. Stvorila se pozitivna i optimistična, pobjednička atmosfera. Igrači su bili svjesni da im je to fantastična prilika da urade nešto veliko i u reprezentaciji, a ne samo u klubovima.    

  • Šta je presudilo finale Mundijala u korist Francuske?

– Francuska ima visok kvalitet. Bio je tu važan i nesretni penal koji je napravio Mandžukić, jedan nesretni splet okolnosti. Francuska u tom momentu nije bila bolja reprezentacija od Hrvatske. Uz sve zvijezde, igrala je ziheraški i dekadentno za svjetskog prvaka, ne i atraktivno. Taj individualni kvalitet pojedinaca u francuskoj reprezentaciji dao im je mogućnost da pobijede. Možda i nisu zaslužili da budu svjetski prvaci jer i u finalnoj utakmici osim postignutih golova, nisu dominirali.

  • Nije vam se dopala igra Francuske kao novog svjetskog prvaka?

– Ne, ne, jer momčad koja je svjetski prvak mora preuzeti rizik i osim rezultata pokazati nešto više u igri, ljepopu i ofanzivni nogomet. Bez obzira na njihove velike zvijezde koje su individualno rješavale puno utakmica tokom održavanja SP-a, moj utisak je da Francuska nije odigrala impresivno.

  • Ko je najbolji nogometaš današnjice, Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo?

– Za mene je najbolji Modrić. On nije tako marketinški obrađen kao ostale dvije zvijezde. Drugo, on dolazi iz zemlje kojoj priznaju da igra dobar nogomet, ali to nije dovoljno. Iz utakmice u utakmicu on pokazuje vrhunsku razinu igre. On je vrhunski, raznovrstan igrač koji je u 33. godini postao najbolji nogometaš svijeta.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

S druge strane, Ronaldu se dešavaju periodi kada mu ne ide, da li zbog godina ili nečeg drugog, no činjenica je da nije na razini kao što je bio prije. Nakon problema sa povredom, Messi se vratio na pozornicu vrhunskim igrama. On je izuzetan i jedan je od najboljih svjetskih igrača u povijesti.            

  • Kako ocjenjujete dosadašnji nastup Dinama (Z) u grupnoj fazi Lige prvaka?

– Osim dobrih rezultata i borbe za osminu finala, lijepo je da je Dinamo postao kompetetivna momčad sa ogromnim brojem europskih ekipa. U svaku utakmicu Dinamo može ulaziti sa nadom i optimizmom za dobar rezultat, a ne samo čekati kraj utakmice i eventualno poraz da ide kući kao što je bio slučaj ranijih godina. To je ogromna vrijednost Dinama i trenera Nenada Bjelice, koji su napravili sjajnu selekciju nogometaša. Puni su samopouzdanja, vjere u sebe i to je jedna izvanredna priča. Dinamo na kraju može biti četvrti u grupi, ali može se i plasirati u nokaut-fazu Lige prvaka. U svakom slučaju, najveća vrijednost Dinama je da može ravnopravno parirati svakom suparniku.

  • Može li Liverpool odbraniti trofej Lige prvaka?

– Od svih velikih momčadi, dojam je da je Liverpool najviše zadržao razinu igara iz prošle sezone. Ako pratimo kako su igrali Real i Barcelona u španskom prvenstvu, nisu pokazali da su na nivou kvaliteta momčadi koja bi mogla osvojiti Ligu prvaka. I jedna i druga momčad imala je problema kao i ostale velike ekipe na pripremama pošto veliki broj igrača kasni na njihov početak zbog reprezentativnih obaveza. Bilo je i ozljeda, a treba im vremena da se konsolidiraju. Izgleda da su se Real i Barcelona konsolidirali, ali nisu dosad pokazali najviše. Manchester City ne briljira u engleskom prvenstvu, kako se očekivalo. Možda će se favoritima priključiti i Juventus, koji bi mogao biti ozbiljan kandidat za osvajanje Lige prvaka. 

  • Da li će Dinamo odbraniti titulu prvaka Hrvatske?

– Realno, Dinamo nema konkurenciju u Hrvatskoj. Može izgubiti utakmicu, odigrati slabo, no očekivati je da ostvari 20-ak bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu momčad na kraju sezone.

  • Šta mislite o kvalitetu 1. HNL-a?

– Liga je podijeljena u dva dijela. U prvom su Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka, koja polako pada i Lokomotiva, dok su u drugom Varaždin, Gorica, koja je negdje između dva dijela, Istra, Inter i Slaven Belupo. Tu je velika razlika u kvaliteti između momčadi koje su u vrhu i ove četiri u donjem dijelu.

  • Je li dobro za hrvatsku ligu da Dinamo toliko puno odskače?

– Uvijek je bolje kada je zanimljivije, ali ovakva situacija nije prisutna samo u Hrvatskoj. Bayern je uglavnom sedam godina zaredom prvak u Njemačkoj sa velikom bodovnom razlikom u odnosu na konkurente, Juventus je uvjerljivo prvak osam uzastopnih godina u Italiji. Barcelona i Real dominiraju u Španiji, u kojoj titulu ponekad osvoji Atletico, dok je City bio najbolji u Engleskoj posljednje dvije sezone. Ovdje je novac dosta toga promijenio i ove momčadi su se zbog toga odvojile od ostatka lige.

Tako je i sa Dinamom u Hrvatskoj. Dinamo ima budžet 30 miliona eura, a Varaždin 800.000 eura. Te se razlike prave ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim ligama.

  • Koliko su vas obradovali podvizi sa Persepolisom u Iranu i Azijskoj LP-a?

– Iran je zemlja koja ima dobre igrače i odličnu reprezentaciju, gdje je nogomet sport broj jedan, bez obzira na druge koji imaju bogatu tradiciju i publiku, te vrijednost. Ipak, nogomet na žalost ili sreću dominira u svim zemljama svijeta kao najpopularniji sport. Nama je prosjek gledatelja prošle sezone u Iranu bio 55.000. Zadnju sezonu na azijskom kontinentu nijedna momčad nije ostvarila takve rezultate kao Persepolis, koji je bio prvak države, pobjednik Kupa i Superkupa Irana, te finalista Lige prvaka.

U periodu od četiri godine bili smo tri puta prvaci Irana, a jednom smo bili drugi, kada smo izgubili prvenstvo na gol-razliku. Jasno je kollika je euforija vladala, pogotovo jer smo Persepolisu, klubu koji ima 40 miliona navijača priuštili strahovito mnogo radosti.   

Izvor: Al Jazeera