Ivanić: Ustavni sud BiH produbljuje nepovjerenje

'Nikako ne treba odustati od podrške Mladiću', poručuje Ivanić (Reuters)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH, koji je potvrdio ustavnost Dana nezavisnosti i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, “očekivana i da će ona dodatno razviti nepovjerenje u BiH”.

Smatra da je neprincipijelno što je Sud proglasio neustavnim 9. januar kao Dan Republike Srpske pod izgovorom da je mimo volje jednog naroda, a da je prihvatio drugi praznik iako je i on, kako kaže Ivanić, mimo volje jednog naroda. 

„Umjesto da se bavimo budućnosti, stvarnim životom, radnim mjestima, mi ćemo sad potrošiti dane opet pričajući o posljedicama ove odluke. Mislim da je Ustavni sud morao imati veću hrabrost i veću snagu, jer ako ništa drugo ostati principijelan. Da je bio principijelan, možda bi i njegova prva odluka dobila na težini. Ovako, tek ona prva odluka o 9. januaru više nema smisla.“

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da će odluka Ustavnog suda BiH “produbiti već postojeći politički haos”.

Po njegovim riječima, “Ustavni sud BiH treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija”.

“To nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno povjerenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod. Argumentacija koju su upotrijebili u vezi sa našim praznikom [Danom Republike Srpske] sada ne važi u gotovo identičnoj situaciji kada oni imaju 1. mart koji vrijeđa Srbe”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

Smatra i da u bh. entitetu Republika Srpska “nema nikoga ko će prihvatiti” takvu odluku, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

‘Dominacija Bošnjaka i stranaca’

“Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mjesto nelegitimnim, i to treba raditi u narednom periodu”, dodao je Dodik.

Uvjeren je i kako je u svemu “riječ o interesima Republike Srpske i srpskog naroda, sve partije imaju pravo da se motivišu svojim razlozima za i protiv”.

Komentirajući rad Ustavnog suda BiH, ocijenio je kako su u njemu “dominantna dva Bošnjaka i tri stranca”.

“Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od suda koji je motivisan ne Ustavom ili zakonom, već isključivo političkim motivima muslimana u BiH”, poručio je Dodik.

“Srpska će nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart. Grdno se vara neko ako se sada ponaša slavodobitno”, zaključio je Dodik.

Stevandić: Legalizacija šerijatskog zakona

Prethodno se oglasio i Nenad Stevandić, potpredsjednik entitetskog parlamenta.

“Nama je potpuno jasno da je ovo legalizacija šerijatskog zakona u BiH, jer se po istom principu jednom narodu ne dozvoljava da slavi svoje datume, a drugome dozvoljava iako je po Dejtonskom ustavu i 9. januar i 1. mart, da kažemo, dio kontinuiteta i Republike Srpske, i Republike BiH. Potpuno je jasno i da taj aparthejd ima dublju pozadinu, jer je riječ o tome da je Srbima faktički zabranjeno i da se žale i da podnose apelacije, dok je to drugim narodima dozvoljeno”, rekao je Stevandić.

Po njegovom mišljenju, Ustavnim sud BiH je donesenom “odlukom legalizovao 9. januar” kao Dan Republike Srpske.

Poziv na zajedničku proslavu 9. januara

“Pozivam ih sve zajedno iz Ustavnog suda da sa nama slave 9. januar, jer ukoliko nisu legalizovali 9. januar, po tom principu po kojem su legalizovali 1. mart i 25. novembar, onda su legalizovali politički aparthejd, odnosno šerijatska pravila i zakone”, smatra Stevandić.

Ustavni sud je ranije utvrdio da je Zakon o proglašenju praznika u skladu s Ustavom, te da, za zastupnike, sporne odredbe nisu u suprotnosti s Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika krajem prošle godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminirani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u Republici Srpskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije