Ivanić: Tužba za genocid bila bi uvod u novu krizu

Ivanić: 'Bošnjački političari, prije svega Bakir Izetbegović, nastoje da obnove tužbu za genocid protiv Srbije' (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić poručio je u četvrtak kako “odnose Beograda i Sarajeva opterećuju neke nove tenzije, a jedna od njih je nastojanje bošnjačkih političara da obnove tužbu za genocid protiv Srbije, što bi mogao da bude uvod u krizu koja nikome ne bi bila od koristi”.

Ivanić je u Beogradu sudjelovao na konferenciji pod nazivom “Regija za turizam, turizam za regiju” te je, po njenom završetku, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako “u odnosima između Beograda i Sarajeva ima puno stvari koje ih opterećuju”.

“Neke nove tenzije koje postoje, a jedna od mogućih jeste nastojanje dijela političara iz Bosne i Hercegovine, prije svega bošnjačkih, da obnove tužbu protiv Srbije, protiv čega sam i ja i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i reda hrvatskog”, naveo je Ivanić.

Na pitanje o kome se konkretno radi odgovorio je da su to “bošnjački potlitičari, a prije svega gospodin [član bh. Predsjedništva Bakir] Izetbegović – ko će drugi?”

Dodik i Čović protiv tužbe

“Vrlo sam jasno stavio do znanja da Bosna i Hercegovina ne stoji iza takvog pokušaja. Poslao sam još prošle godine pismo Međunarodnim sudu pravde u Hagu, u kome sam rekao da oko toga nema saglasnosti. Vidjećemo šta će biti”, rekao je Ivanić.

Na istu temu govorili su, nakon sastanka u četvrtak u Banjoj Luci, i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i njegov gost Dragan Čović, član bh. Predsjedništva.

Po njima, neprihvatljivo je pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

“Treba odbaciti bilo kakve aktivnosti po tom pitanju. Ako bošnjački političari nešto tako urade unilateralno, to će predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija”, smatra Dodik.

Čović je ocijenio da “nikome ne trebaju aktivnosti” u vezi s revizijom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Smatra da bi to moglo donijeti štetu Bosni i Hercegovini i odnosima sa susjedima.

“To bi nas potpuno vratilo unatrag”, upozorio je Čović.

Dačić: ‘Prst u oko’

U izjavi srbijanskim medijima tamošnji šef diplomacije Ivica Dačić rekao je kako bi obnavljanje tužbe predstavljalo “prst u oko Beogradu”.

Očekuje da službeno Sarajevo ipak neće povući taj potez.

“Ako do te tužbe ipak dođe, Srbija će upotrebiti sva pravna sredstva da i ovoga puta izađe kao pobednik”, rekao je Dačić za Večernje novosti.

Navodi kako je prilikom nedavnog susreta u Beogradu predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću “jasno rekao da bi obnova tužbe ponovo narušila odnose između dve zemlje i da je obostrani interes da se sve nesuglasice rešavaju dijalogom”.

“Ne možemo da se pred kamerama ljubimo i grlimo, da se samo deklarativno zalažemo za stabilnost i mir u regionu, a da oni pišu nove tužbe. Ako nam udare šamar, neka ne očekuju da im okrenemo i drugi obraz”, kazao je Dačić.

Izvor: Agencije