Ivanić o posjeti Lavrova: Rusija za cjelovitu BiH, ali protiv demonizacije RS

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je u Banju Luku, gdje ga je na aerodromu dočekala premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

Lavrov je po dolasku posjetio lokaciju na kojoj su postavljeni temelji za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

“Danas smo ovdje svjedoci jednog važnog događaja, da ovaj hram bude budućnost jedne velike saradnje Rusije i RS”, rekao je Lavrov, prenose Nezavisne novine.

Istakao je da je ideja za izgradnju hrama potekla od Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

“Mi znamo da srpski narod njeguje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora, kada je pritekao u pomoć kada se Srbija našla pred nadmoćnim neprijatenjem”, rekao je Lavrov.

Porast robne razmjene sa BiH

Šef ruske diplomatije nakon toga održao sastanak sa Dodikom, kojem su prisustvovale i delegacije Rusije i bh. entiteta RS.

Dodik je odlikovao Lavrova ordenom RS na ogrlici.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH, te da su sa predsjednikom RS-a razmotreni odnosi BiH i tog bh. entiteta.

“Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmjene sa BiH se puno odnosi na RS, prije svega voće i povrće” rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što prije stvore uslovi za izvoz mesa i mlijeka.

Povodom dolaska ruske delegacije, na čelu sa Lavrovim, u Banjoj Luci su mjere sigurnosti podignute na najviši nivo.

Nakon susreta sa predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, održana je konferencija za novinare.

Planirano je i da se Lavrov sastane sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, koji je ranije danas doputovao u Banja Luku.

Lavrov se ranije danas u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, sastanak sa šefom ruske diplomatije potvrdio je da je “Lavrov detaljno informisan o svemu što se u BiH događa”, dodavši da je njegov stav dosljedno provođenje Dejtoskog sporazum, te da se za zalaže za cjelovitu BiH, ali i da je “protiv demonizacije RS-a”. 

Kazao je i da Rusija nema namjeru da se nameće BiH, ali da ima želju da joj pomogne. Ivanić je naveo da je Rusija spremna pomoći u izgradnji gasovoda te privrednicima koji žele na tržište Rusije.

Istakao je da nije pozvan u Banjaluku na sastanak sa šefom ruske diplomatije, a na pitanje o tome da li je Lavrov došao kako bi izrazio podršku nekim političkim opcijama u predizbornoj kampanji, Ivanić je kazao kako smatra jako dobrim potezom što Lavrov ide u Banjaluku i da bi više svjetskih političara trebalo dolaziti ne samo u Banjuluku nego i u Mostar. 

“Uvjeren sam da Rusija ovdje nikoga ne podržava”, kazao je.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, poručio je da ove dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i da su razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene. 

Nakon potpisivanja Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020 poručeno je da snažna podrška Rusije Dejtonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH.

“Posjeta Lavrova za nas ima ogroman značaj i ističem posebno zadovoljstvo što će njegova posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Odnosi s Rusijom su odlični i prijateljski i razgovarali smo o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene”, pojasnio je Crnadak. 

Plan saradnje

Danas je bila prilika, kako je kazao, i da se zahvali Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga u iznosu od 125 miliona dolara i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz bh. proizvoda, posebno voća. 

“Potpisali smo i Plan saradnje između dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti za 2019/2020. godinu. Trenutno imamo oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir naše saradnje i dogovorili smo se da nastavimo raditi na novim memorandumima i sporazumima”, rekao je Crnadak.

Izrazio je zahvalnost Rusiji što ima “principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar BiH”.

“Snažna podrška Rusije Dejtonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavljala je kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH. Dejtonski sporazum dao je balans i dobru osnovu za mir i suživot za sve ljude koji ovdje žive i zato nam je ta podrška Rusije važna i zbog toga što je bila jedan od kreatora ovog sporazuma.”

Kao predstavnik RS-a izrazio je radost što će Lavrov posjetiti i Banjaluku, odnosno Istočno Sarajevo. 

“RS i Rusija imaju poseban odnos koji nije prepreka razvoju odnosa sa BiH nego, naprotiv, bit će dodatni podstrek za razvoj tih odnosa”, istakao je Crnadak.

Razgovarali su i o stanju u regionu i usaglasili da bi uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine bio od velike koristi za trajnu stabilizaciju i dugoročan prosperitet cijelog regiona.

“Razgovarali smo i o našoj saradnji na multilateralnom planu, posebno o saradnji u okviru Ujedinjenih nacija. Imamo dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će se to nastaviti. Mi smo prenijeli da se naše pozicije neće mijenjati kod onih stvari koje su od velikog značaja za Rusiju kao što je pitanje sankcija prema Rusiji i pitanja koja se tiču Kosova i NATO-a”, dodao je Crnadak.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom današnje posjete Sarajevu i Banjaluci potvrdit će čvrstu privrženost Rusije Dejtonskom sporazumu, podržati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i ustavna ovlaštenja dva entiteta i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, rekla je ranije glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Najavljujući posjetu, Zaharova je rekla kako će Lavrov sa bosanskohercegovačkim rukovodstvom razmotriti bilateralne odnose, razmijeniti mišljenja o situaciji na Balkanu i u svijetu.

Planirano je da Lavrov i Dodik razmotre perspektive bilateralnih odnosa, mogućnosti produbljivanja saradnje na političkom, ekonomskom, kulturnom planu, kao i da razmotre situaciju na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije