Ivanić: Nema zajedničkih odgovora na evropski upitnik

Ne postoje zajednički odgovori vlasti u Bosni i Hercegovini na Upitnik Evropske komisije, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić nakon sastanka s predstavnicima institucija BiH, te entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, na kojem su razmatrani načini ubrzavanja priprema odgovora.

“Iako je svaki dio vlasti pripremio svoj dio odgovora, na nivou države u tom pogledu još nije ništa riješeno”, rekao je Ivanić.

Smatra da je jedini način da se ovakva situacija riješi Mehanizam koordinacije.

“Nepotrebno je izgubljeno mnogo vremena i nije bilo dovoljno komunikacije. Potrebno da se češće komunicira među učesnicima jer se dobar dio stvari može na ovaj način razriješiti. Nismo imali nikakvo konkretno zaključivanje, ovo je više bilo međusobno upoznavanje jer svako od nas ima svoj dio odgovornosti koje nosimo kada je u pitanju približavanje ka EU”, rekao je Ivanić.

Republika Srpska nije dostavila odgovore

Osim predsjedavajućeg Ivanića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, sastanku su prisustvovali i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik nije došao na sastanak.

Cvijanović je rekla kako vlada tog entiteta nije dostavila svoje materijale i “neće ih ni dostaviti sve dok ne budu jasno definisane procedure”. 

“Govorimo o vrlo konkretnim stvarima koje naoko djeluju da su vrlo tehničke, ali mi ovdje govorimo o sudbini materijala koji se prikuplja sa različitih nivoa vlasti putem odgovora koje daju te institucije na koji način se oni usmjeravaju prema radnim grupama koje time treba da se bave”, rekla je Cvijanović.

Novalić je potvrdila da je Federacija BiH “privela kraju skoro sve obaveze, ali da su ostale još tri stavke, što bi trebalo bit realizovano do petka”.

Pola godine za odgovore 

Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Johannes Hahn krajem prošle godine uručio je državnim čelnicima Upitnik Europske komisije na koji vlasti Bosne i Hercegovine imaju rok od šest mjeseci da daju odgovore. Potom će Europska komisija ući u proces odlučivanja o dodjeli statusa kandidata za BiH. 

Upitnik sadrži detaljan popis od 3.242 pitanja koja svojom strukturom prate strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU. Osim toga, treba se ocijeniti i kompatibilnost države sa sistemom i vrijednostima koje postoje u EU i državama članicama EU. 

Bosna i Hercegovina je početkom prošle godine podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Europska komisija prihvatila i u rujnu odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje zemlju na putu kandidacijskog statusa za EU. 

Izvor: Agencije