Ivanić Dodiku: Nema plana, nema ni NATO-vježbe na Manjači

Vježba podrazumijeva i bojevo gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ustvrdio je da tročlano državno predsjedništvo nije ni razmatralo ni usvojilo plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-ova vježba na poligonu Manjača, najavljena za svibanj iduće godine, “bez usvajanja plana ne može biti održana”.

Ivanić je to naveo u pismu predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi sa spomenutom vojnom vježbom.

Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dobilo službeno obavještenje Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, a u vezi s navedenom vojnom vježbom, tako da “sa žaljenjem mora da konstatuje da Dodik ne raspolaže tačnim informacijama” koje se tiču navodne nazočnosti njegovih suradnika i izaslanika sastanku navedenom u Dodikovu dopisu.

“Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću, želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobijene od nadležnih iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M događaja – zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Marylanda (“Air Ground Integration Exercise 2019”). U Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A-10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine”, naveo je Ivanić u pismu u koje je agencija FENA imala uvid.

Neprihvatljiva upotreba municije s osiromašenim uranijem

I Ivanić, kao i nadležni iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, smatra neprihvatljivim upotrebu municije s osiromašenim uranijem.

“Uvjeren sam da niti jedna institucija Bosne i Hercegovine to ne bi podržala. Takođe, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe”, dodao je Ivanić.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, Zajednički stožer Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ured za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini uskoro bi u Banjoj Luci trebali organizirati NATO-vježbu s avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijem, navodno stoji u službenim dokumentima Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine koje su objavili neki mediji.

Po istim tvrdnjama, NATO-vježba trebala bi biti realizirana u dvjema fazama: prva je teorijska obuka časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od veljače do kraja 2018., a druga bi početkom 2019. bila gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača određenom vrstom streljiva s osiromašenim uranijem.

Izvor: Agencije