Ivanić, Cvijanović i Šarović pozvani u Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH je u okviru istražnih radnji saslušalo je više političara iz RS-a (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je premijerku bh. entiteta Republike Srpske, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i državnog ministra na ispitivanje u svojstvu osumnjičenih zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, a u vezi s održavanjem referenduma u bh. entitetu Republika Srpska.

Pozive su dobili Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

Do sada, Tužilaštvo BiH u okviru istražnih radnji saslušalo je više političara iz bh. entiteta Republika Srpska, među kojima i predsjednika tog entiteta Milorada Dodika.

Sankcije Dodiku

Dodik je prvoosumnjičeni u tom slučaju, a zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH, između ostalog, Sjedinjene Američke Države izrekle su mu sankcije ranije ove sedmice.

“Nedavne Dodikove aktivnosti, poput provođenja referenduma u septembru, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljnjim podjelama u Bosni i Hercegovini i stvaranju novih problema”, kazala je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH  u vezi s referendumom o Danu Republike Srpske.

Krajem septembra prošle godine vlasti u RS-u održale su neustavni referendum o Danu RS-a, koji su oštro kritizirali domaći političari, ali i međunarodna zajednica.

Dan poslije Tužilaštvo BiH uputilo je Dodiku poziv na saslušanje, a, izdano je obavezujuće uputstvo kojim je određen tim za rad u tom predmetu.

“Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu. Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupat će u skladu sa zakonom”, stajalo je u saopćenju.

Dodik: Politički motivisana istraga

Dodik je kasnije potvrdio da se odazvao na poziv Tužilaštva BiH, ali i rekao kako su ispitivanja u tom slučaju “politički motivisana” te da postupajući tužilac “treba da obustavi istragu”.

Predmet je otvoren nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine izvijestio državno tužilaštvo da su vlasti Republike Srpske odbile provesti presudu kojom je 9. januar proglašen neustavnim kao Dan RS-a jer “vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu”, kao i da su vlasti RS-a organizirale referendum o tome hoće li se taj datum ipak obilježavati iako je sudskom odlukom provedba takvog referenduma bila zabranjena.

Izvor: Al Jazeera i agencije