Ivančić: U Siriji sam prisustvovao javnom vješanju

'Pokušao sam opisati Bliski istok iz dva kuta, iz vanjskog, dakle Zapadnog, i iz unutarnjeg, levantskog", kazao je Ivančić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarala: Nermina Avdukić

Hrvatski pisac Hrvoje Ivančić putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom. Piše iz ratom opustošene Sirije, a reportaže objavljuje i na Al Jazeeri. Do sada je napisao tri knjige: “Dunavski blues”, “Samsara – Put na Istok” i “Za'atar – Priče s Bliskog istoka”.

“Za’atar” je zbirka kratkih priča, inspirirana dugogodišnjim odlascima autora na Bliski istok, više puta i u ratnu Siriju, odakle je pisao novinarske reportaže.

Promocija knjige “Za'atar – Priče s Bliskog istoka” u Sarajevu se održava u 20:00 sati u utorak u Art kinu Kriterion. Tim povodom razgovarali smo sa Ivančićem.

  • Otkud vaše interesovanje za Siriju i kada ste prvi put posjetili tu zemlju?

– Na Bliski istok putujem još od studentskih dana, dakle već punih dvanaest godina. U Siriju sam prvi put otputovao 2007. i to autostopom iz Hrvatske. Spavao sam u šatoru i po jeftinim hotelima, a političku situaciju sam poznavao tek površno. Tada sam, na glavnom trgu u Alepu, u ranim jutarnjim satima prisustvovao javnom vješanju petorice mladića, kriminalaca. Ne trebam govoriti kako sam ostao šokiran. No, uz sve to u Siriji sam upoznao jedno sekularno društvo, mozaik različitih kultura i drevnost koja izranja iza svakog ugla. Poslije toga u Siriju sam ušao još dva puta i to kao novinar tijekom 2015. i 2016.

Izvor: Hrvoje Ivančić

Pokušao sam opisati Bliski istok iz dva kuta, iz vanjskog, dakle Zapadnog, i iz unutarnjeg, levantskog. To ne bih mogao da nisam godinama putovao u regiju i upoznao mentalitet, običaje i povijest tamošnjih naroda.

U pričama su dotaknuti i tabui, a neke su teme dovedene do groteske. Osjetit ćemo ovdje avanturu, put, rat i drevnost.

  • Šta publika može očekivati na promociji knjige u Sarajevu?

Promociju će voditi Anes Osmić, a sudjelovati će i urednik Ivan Sršen. Osim o Bliskom istoku i o Siriji govorit ćemo i o mojim prijašnjim knjigama, “Dunavski blues” te “Samsara – Put na Istok”. O plovidbi mojeg prijatelja Tita i mene na malenom gumenom čamcu od Zagreba do Crnog mora. I o romanu “Samsara” koji je nastao na mojem šestomjesečnom kopnenom putu do Indije. No, najviše ćemo se zadržati na Bliskom istoku. Također ćemo biti otvoreni za pitanja iz publike, a pošto knjige nema u distribuciji u BiH, ovo je jedinstvena prilika da čitatelji kupe svoj primjerak.

Izvor: Al Jazeera