Ivančić: Neće me tužiti za prozivanje Kordića

Nekoliko stotina okupljenih dočekalo je haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića (Getty Images)

Javili su mi se iz policije da nema nikakvog valjanog osnova za podnošenje optužnog prijedloga protiv mene, kazao je Zoran Ivančić, mirovni aktivista koji je prije nekoliko dana na zagrebačkom aerodromu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću povikao “Sotono, ubojico”, piše Anadolija.

“Uvidom u sve raspoložive podatke i snimke ustanovili su da nema osnova za podnošenje optužnog prijedloga protiv mene. Njihove službene radnje se nastavljaju u smislu ustanovljavanja drugih okolnosti i drugih vinovnika”, kazao je ovaj Zagrepčanin sa adresom stanovanja u Sarajevu.

Napominje da će on, ustvari, pokrenuti tužbu protiv napadača, ako policija to ne učini, jer, kako kaže, želi da pravda pobijedi.

“Ako policija po službenoj dužnosti ne pokrene postupak protiv napadača koji su mi nanijeli fizičke povrede, onda ću ja to uraditi, ne zbog neke novčane naknade nego jednostavno zbog pravde”, rekao je Ivančić.

Ovaj 47-godišnji Zagrepčanin, čiji otac je iz Duvna iz BiH, rat je proveo u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, radeći sa Ljekarima bez granica. Od 1999. godine radi u Sarajevu.

Ističe kako ga je na njegov čin ponukala “želja da pokaže da hrvatstvo i istinski patriotizam ne znače ustaštvo i mržnju prema drugom i drugačijem”.

Prije nekoliko dana nekoliko stotina okupljenih na zagrebačkom aerodromu Pleso dočekalo je haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, u ratnom periodu u BiH visokog zvaničnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Kordić, koji je u Haškom tribunalu 2004. osuđen na kaznu od 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni, pušten je na slobodu nakon što je dvije trećine kazne proveo u zatvoru u Austriji.

Dok se Kordić obraćao pristalicama Zoran Ivančić je iz publike povikao: “Sotono, ubojico”, nakon čega je došlo do nereda i kratke tuče među okupljenima, pa je intervenirala policija, koja je Ivančića izvela iz prostora aerodroma.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u presudi objavljenoj 17. decembra 2004. godine potvrdilo je nalaze prvostepenog vijeća da je Dario Kordić “kao visoki političar (u srednjoj Bosni) sudjelovao u planiranju vojne operacije i napada na selo Ahmići” u Bosni, te je potvrdilo i prvostepenu kaznu od 25 godina zatvora za bivšeg dopredsjednika “Herceg-Bosne”.

Izvor: Anadolija