Ivan Velić: Nisu vjerovali u Cibonu, pa je uspjeh tim veći

Titula Širokog u BiH plod je dobrog klupskog rada, kaže Velić (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Košarkaši Cibone osvojili su titulu prvaka Hrvatske u sezoni 2018/19. i tako prekinuli dominaciju Cedevite, koja je prethodno bila peterostruki osvajač naslova u ovoj državi. Zagrebačka ekipa, koju predvodi bh. stručnjak Ivan Velić, ubjedljivo je pobijedila Cedevitu sa 4:0 u finalnoj seriji.

U četvrtoj finalnoj utakmici nekadašnji dvostruki prvak Evrope iz 1985. i 1986. savladao je gradskog rivala Cedevitu 100:98 u dramatičnoj završnici, preokrenuvši minus od 17 poena razlike početkom četvrte četvrtine za veliko slavlje i 19. naslov prvaka Hrvatske u klupskoj historiji. Ogromna radost košarkaša Cibone na kraju susreta potvrda je koliko su oni željeli pobjedu i uložili truda da se vrate na tron hrvatske košarke.

Prva tri susreta Cibona je riješila u svoju korist rezultatima 88:84, 90:82 i 76:65, čime je pomela favorizovani sastav Cedevite, koji ju je porazio 74:89 u finalu Kupa Hrvatske.

Dobitak za Cibonu je i povratak navijača ovog kluba na tribine, pa je trofej hrvatskog prvaka osvojila uz njihovo gromoglasno bodrenje i u izvanrednoj atmosferi. To je bio šlag na tortu uspješne sezone Cibone, za koju je jedan od najzaslužnijih Ivan Velić, 46-godišnji trener rođen u Livnu. Nakon odličnog vođenja Širokog, sa kojim je bio trostruki prvak BiH od 2010. do 2012. godine, te dvostruki pobjednik Kupa, 2011. i 2012. godine, Velić je trenirao Jolly JBŠ, Krku i tuzlansku Slobodu. Obavljao je i funkciju pomoćnika selektora reprezentacije Hrvatske, a prije početka ove sezone preuzeo je kormilo Cibone.

Sa Velićem smo razgovarali o podvigu Cibone, trijumfu Crvene zvezde u ABA ligi, nastupima BiH i Hrvatske u kvalifikacijama, te plasmanu Srbije i Crne Gore na FIBA košarkaški svjetski kup, favoritima na Mundobasketu i evropskom klupskom naslovu CSKA.

  • Jeste li očekivali da će Cibona osvojiti naslov prvaka Hrvatske nakon šest godina?

– U klubu nismo očekivali da možemo biti prvi i nismo bili favorit. Sigurno da to nije očekivala ni sportska javnost u regiji, pa tako naš uspjeh dobiva još više na vrijednosti.

  • Šta je odlučilo finalnu seriju protiv Cedevite?

– Odlučila je naša bolja igra. Tokom cijele sezone odigrali smo najbolje i dominirali, što smo potvrdili u finalu. U ABA ligi smo afirmirali mlade igrače i ostvarili zapažen plasman (sedmo mjesto), mada na osnovu proračuna spadamo u klubove koji su u vrhu Druge ABA lige. Nitko nam nije davao velike šanse za dobre rezultate. Završili smo play-off u Hrvatskoj s omjerom 9:0. Pokazali smo da se jakim timskim duhom može osvojiti titula.

  • Smatrate li da će uslijedi nadmoć Cibone narednih godina u Hrvatskoj?

– Ne mogu obećati nove trofeje. Teško je očekivati da Cibona dominira, pošto se zna da klub nema novaca kao nekada.

  • Da li je Cibona ispunila plan u ABA ligi?

– Zadovoljan sam. Prije početka sezone cilj je bio opstanak u društvu najboljih ekipa. Bez skupih igrača iz inozemstva, ispunili smo očekivanja, a ujedno su mladi košarkaši pokazali kvalitetu. Najvažnije je da smo iza sebe ostavili i neke klubove s većim proračunom.

  • Nastupa li previše stranaca u vodećim ABA ligašima?

– Kvalitetni domaći igrači su preskupi, pa Crvena zvezda i Budućnost dovode Amerikance, jeftinije od njih. To je jedini razlog zašto ih angažiraju jer su najbolji igrači iz regije preskupi za ove klubove.

  • Šta mislite o povratku Crvene zvezde na tron regionalnog takmičenja?

– Mislim da je Zvezda zasluženo osvojila titulu. U regularnom dijelu sezone doživjela je samo jedan poraz u 22 kola, da bi u doigravanju iskoristila prednost domaćeg terena. Ne bih pričao ovaj put o drugim stvarima koje nemaju veze s košarkom. Budućnost, koja je imala skuplju ekipu, dosta je lutala s igračkim kadrom i trenerima. Isto važi i za Cedevitu, dok Partizan nije bio na razini kvalitete koje posjeduju ove tri ekipe.

  • Jeste li očekivali da će Široki osvojiti titulu prvaka BiH?

– Samo je bilo pitanje vremena kada će se to dogoditi zbog ispravne klupske politike Širokog. Bez stranaca i s puno dobrih mladih igrača, prezentirao je najbolje igre, dok su drugi klubovi lutali s promjenama u rosteru. Široki nije dovodio prosječne Amerikance, nego je davanjem prilike košarkašima iz omladinskog pogona pokazao kako i drugi bh. klubovi trebaju raditi u budućnosti.

  • Koji su razlozi da se BiH i Hrvatska nisu plasirale na SP u Kini?

– Ključni problem je s kvalifikacijskim prozorima, te sukobu FIBA-e s Euroligom. Da su obje reprezentacije raspolagale s najboljim igračima u kvalifikacijama, plasirale bi se na Svjetsko prvenstvo. Srbija i Crna Gore su visile do kraja kvalifikacija, ali su i uz dozu sreće u posljednjim utakmicama osigurale plasman.

  • Da li će izbor Veljka Mršića za selektora Hrvatske donijeti željene rezultate?

– U Hrvatskoj nije problem u selektorima, nego u sistemu. To je stvar šire i dublje analize o kojoj će stručni ljudi kazati mišljenje. Redovno se čujem s kolegom Mršićem i razgovaramo o košarci. Želim mu svu sreću da uspije s reprezentacijom.  

  • Koliko mogu Srbija i Crna Gora na Mundobasketu?

– S igračima iz NBA lige, Srbija može ostvariti dobar rezultat, a to je za nju osvajanje medalje. Za Crnu Goru uspjeh bi bio da se kvalificira u drugi krug. Kao debitant na svjetskim prvenstvima nema ni iskustva, no to ne znači da ne može prijatno iznenaditi.

  • Može li neko pomrsiti račune peterostrukom svjetskom prvaku SAD-a na putu do odbrane zlata?

– Pošto Amerikanci najavljuju da će doći u najboljem sastavu, bit će apsolutni favorit. Međutim, favoriti ne pobjeđuju uvijek autsajdere. To je dokazala Cibona protiv Cedevite, kao i rukometaši Vardara na Final Fouru Lige prvaka. Sve je moguće u sportu.

  • Ko će se još boriti za medalje?  

– Ne smijemo potcijeniti Španjolsku, niti južnoameričke reprezentacije. Draž velikog takmičenja je nepredvidivost i nijanse će odlučiti o osvajačima medalja.

  • Kako komentarišete trijumf moskovskog CSKA u Euroligi?

– Sve četiri ekipe mogle su uzeti trofej na završnom turniru. Fenerbahce je imao problema s ozlijeđenim igračima, što se odrazilo u porazu od Anadolu Efesa. Prošlosezonski pobjednik Eurolige Real bio je nadomak prolaza u finale, ali ga je CSKA zaustavila odigravši za nijansu kvalitetnije i uz malu dozu sportske sreće. Na kraju, CSKA je zasluženo osvojila titulu prvaka Europe.

  • Šta mislite o odličnim igrama Nikole Jokića, Luke Dončića i Jusufa Nurkića u NBA ligi?

– Oni imaju kvalitet i prošli su normalan igrački put od početka karijera. Da bi dokazali kvalitetu u najjačoj svjetskoj ligi, posebno je važan dobar izbor kluba koji je povezan s napredovanjem igrača.  

Izvor: Al Jazeera