Ivan Đikić odlazi iz Hrvatske i zbog Plenkovićevih izjava

'Zbog neistina iznesenih u Hrvatskom saboru, Plenković me kao naučnika uspio 'izbaciti' iz Hrvatske', tvrdi Đikić (Davor Puklavec / Pixsell)

Hrvatski naučnik s međunarodnom karijerom Ivan Đikić najavio je potpuni prekid svih naučnih aktivnosti u Hrvatskoj i selidbu započetih projekata u inozemstvo, što objašnjava neargumentiranim optužbama koje je protiv njega uputio rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, ali i nekim izjavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

“Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu”, stoji u Đikićevom saopćenju.

Takva odluka nije donesena nabrzinu, već promišljeno i analitički, a direktna je posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, napominje.

Do odluke o napuštanju Sveučilišta u Splitu došao je, pojašnjava, nakon što je Anđelinović ustanovio da se, radeći na Medicinskom fakultetu tog univerziteta, Đikić nalazi u sukobu interesa, a nakon što je, uprkos ranijim izjavama, izostala javna i pravovremena potvrda dekana tog fakulteta kako to nije slučaj.

“Stoga sam došao do odluke da je nemoguće raditi na Sveučilištu na kojem Rektor bez ikakvih posljedica neargumentirano napada profesora i lažno ga optužuje, a fakultet koji direktno ima koristi od rada profesora, nema hrabrosti javno stati u njegovu obranu”, istaknuo je Đikić u svom pismu.

‘Plenković me uspio izbaciti iz Hrvatske’

Na odlazak iz Hrvatske dodatno ga je potaknuo Plenković, koji ga je “javno i nekorektno napao u Saboru”. Plenkovićeve izjave lično su ga povrijedile, te je zamolio premijera da ih javno povuče, što nije učinio, dodaje.

Zbog neistina iznesenih u Hrvatskom saboru na sjednici održanoj 9. februara, Plenković ga je kao naučnika uspio “izbaciti” iz Hrvatske, odnosno “eksternalizirati preko Atlantika”, kaže Đikić. 

Objašnjava kako je od izbijanja “afere Barišić”, odnosno niza javnih polemika u kojima je kao naučnik sistematski iznosio argumente kojima je nastojao dokazati plagijatorstvo i autoplagijatorstvo u radovima aktuelnog ministra nauke i obrazovanja Pave Barišića, izložen napadima “vrlo sumnjivih ljudi”, zbog kojih se osjeća nesigurnim.

Plenković se u Saboru služio brojnim neistinama te napadao nauku, naučnike i Odbor za etiku u nauci, ističe Đikić. “Bojim se da neistine iznesene u Saboru i šutnja premijera Plenkovića daju poticaj tima i takvima da me još bezočnije i opasnije napadaju”, napominje.

“Mogu samo reći: ‘Zbogom, Hrvatska, hvala vam, dragi studenti, kolege, profesori i znanstvenici. Bila mi je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima”, poručio je Đikić.

Najavio je nastavak borbe protiv plagiranja, te uputio lični apel svim građanima, “ali i zastupnicima Hrvatskog sabora da iskažu moralni integritet te podrže nultu toleranciju na plagiranje potpisivanjem peticije: STOP plagiranju u Hrvatskoj”.

Izvor: Agencije