Oglasi

ITC: Gubici svjetske ekonomije 126 milijardi dolara

Pandemija korona virusa ozbiljno je pogodila više od 55 posto svih malih i srednjih preduzeća.
Prema izvještaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo gotovo 21 posto u odnosu na godinu ranijeEPA

Novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazuje da je svjetska ekonomija zbog korona virusa u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara.

Međunarodna trgovina smanjila se u sva četiri tromjesečja prošle godine, a padovi su intenzivirani i u ovoj godini uslijed pandemije korona virusa, prenosi Tanjug portal Biznis.

Prema izvještaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo gotovo 21 posto u odnosu na godinu ranije.

"Potpuni efekti krize još nisu vidljivi, jer je većina zemalja počela da zatvara granice krajem marta i aprila", naveli su iz ITC-a, a podaci za ove mjesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izvještaja.

Posljedice blokade

Blokade u Kini, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imale su najveći utjecaj na međunarodnu trgovinu, jer su ove tri ekonomije, kako se navodi u istraživanju, glavni igrači u globalnim lancima snabdijevanja, pa su zato važni uvoznici sirovina, dijelova i komponenti.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici će izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 posto tih gubitaka povezano je sa privremenim kršenjem lanca snabdijevanja sa EU.

Prema podacima ITC-a, tri glavna trgovačka centra - Kina, SAD, EU, čine 63 posto uvoza svjetskog lanca snabdijevanja i 64 posto izvoza. Zbog toga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara uslijed pandemije.

U izvještaju se navodi i da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 posto svih malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.