Italiji kazna zbog pretrpanih zatvora

U nekim italijanskim zatvorima kapacitet doseže i 268 posto (EPA)

Evropski sud za ljudska prava kaznio je Italiju s 100.000 eura zbog kršenja osnovnih prava zatvorenika jer ih drži u pretrpanim zatvorima.

Sud je, također, naložio Italiji da do kraja godine poboljša situaciju u zatvorima, prenosi AP.

Evropski sud je ovakvu presudu donio po žalbi koju je 2009. godine podnijelo sedam zatvorenika iz dva zatvora, koji su se žalili da su morali dijeliti ćeliju od devet kvadratnih metara sa još dvije osobe, što znači da je svaki zatvorenik imao lični prostor od samo tri kvadratna metra.

Bez tople vode i svjetla

Oni su, također, tvrdili da redovno nisu imali toplu vodu i svjetlo.

Sud iz Strazbura je zaključio da to predstavlja kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima kojom se zabranjuju mučenje i nehumano ili degradirajuće ponašanje.

Italijanska ministrica pravde Paola Severino je rekla da je razočarana, ali da nije iznenađena zbog odluke Suda.

Italijanska Vlada je 2010. objavila vanredno stanje u svojim pretrpanim zatvorima, te pozvala da se otvori još 47 zatvorskih krila, gdje bi bilo smješteno dodatnih 20.000 zatvorenika.

Vlada je zatražila i da se uvede zakon kojim bi kućni pritvor bio uveden kao alternativna kaznena mjera u određenim slučajevima.

Kako prenosi AP, grupa za zaštitu prava zatvorenika Antigone procjenjuje da je trenutni prosječni kapacitet italijanskih zatvora 142 posto, dok on u nekim zatvorima doseže i 268 posto.

Zakon o kućnom pritvoru prošle godine nije usvojen u Senatu, što su kritizirali Severino i italijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Borba za prava se nastavlja

Napolitano je izjavio da je odluka Suda u Strazburu “ponižavajuća potvrda” nesposobnosti Italije da svojim zatvorenicima omogući najosnovnija ljudska prava.

Severino je oštro kritizirala političare, te obećala da će se nastaviti boriti kako bi uvjeti u italijanskim zatvorima “bili vrijedni civilizirane zemlje”.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava postat će konačna za tri mjeseca osim ako jedna od zainteresovanih strana ne zatraži novu sudsku istragu.

Kada postanu konačne, odluke Suda su obavezujuće.

Izvor: Agencije