Italijansko selo diglo barikade zbog migranata

Više desetaka stanovnika je podiglo barikade od paleta na tri ceste koje vode do njihovog mjesta (EPA)

Barikadama od paleta na cestovnim prilazima jedno selo na sjeveru Italije je blokiralo dolazak dvanaest migranata koji su u utorak tamo trebali biti smješteni.

Ove godine je u Italiju stiglo gotovo 155.000 izbjeglica i migranata i ona treba smjestiti još hiljade novopridošlih posljednjih dana, dok je njena mreža prihvata preopterećena, odnosno smješteno je 168.000, prema 103.000 krajem 2015. godine.

U subotu je Michele Tortora, upravitelj policije Ferrare, informiran o skorom dolasku novog kontingenta u pokrajinu koja je već smjestila 800 izbjeglica i migranata, prenosi Hina.

On je za te potrebe odredio hotel u Gorinu, u delti rijeke Po, za smještaj dvadesetak žena i djece, objasnivši da je ta općina sa 700 stanovnika jedina u pokrajini koja nije primila ni jednog migranta i izbjeglicu, a turistička sezona im je završila.

Barikade na cesti

Više desetaka stanovnika je podiglo barikade od paleta na tri ceste koje vode do njihovog mjesta, uz koje su ostali cijele noći i dio utorka kako bi spriječili dolazak autobusa s dvanaest prvih žena iz Nigerije, Gvineje i Obale slonovače.

U utorak sredinom dana upravitelj policije je odustao i smjestio žene u susjedne općine. Lokalni dužnosnik Lige Nord Alan Fabbri se zahvalio “svima koji su  prosvjedovali i borili se za pobjedu demokracije i razuma”.

“Stanovnici Gorina su za nas novi junaci otpora protiv diktature prihvata”, ocijenio je on.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je izjavio da barikade “nisu ponos Italije, da sve može biti bolje vođeno, ali da to nije Italija”, te naveo primjer više desetaka srednjoškolaca koji su pomagali u prihvatu izbjeglica i migranta u nedjelju u Napulju.

Izvor: Agencije