Italijansko-egipatska razmjena oružja za ljudska prava

Nakon objave vijesti o trgovini s Egiptom, ponovo su intenzivirani pozivi da se slučaj Regeni napokon riješi (EPA)

U procjepu između urgentne potrebe za novim poslovima kojim bi pospješila oporavak posrnule ekonomije i sve jačeg pritiska organizacija za zaštitu ljudskih prava i većine medija, italijanska Vlada mora hitno odlučiti koji će joj biti naredni korak u prodaji oružja Egiptu.

Nakon što je rimska La Repubblica prošle sedmice otkrila da je Vlada Giuseppea Contea, nakon mjeseci tajnih pregovora, dala zeleno svjetlo za prodaju dva vojna broda vrijedna 1,2 milijarde eura, danima ne prestaju stizati komentari javnosti i pozivi da se trgovina obustavi.

Brodograditelj Fincantieri, kojeg kontrolira italijanska Vlada, spreman je poslati u Egipat dvije fregate, u poslu koji bi mogao označiti prekretnicu u narušenim odnosima dvije države.

Prema pisanju medija, ova prodaja bi trebala biti samo uvod u obimniji plasman italijanskog oružja u Egipat, vrijedan između devet i deset milijardi eura, a koji uključuje još dvije fregate (ili četiri, prema različitim izvorima), zatim 24 borbena aviona Eurofighter Typhoon i isto toliko letjelica M-346 za obuku pilota.

Ovdašnju Vladu se kritizira zato što namjerava zaključiti posao uprkos krizi koja datira s početka 2016. godine, kada je u Kairu kidnapiran, mučen i ubijen italijanski državljanin Giulio Regeni. Taj slučaj je i dalje neriješen. U Italiji vlada opće mišljenje da su ubistvo izvršile egipatske snage sigurnosti.

U iduće četiri i po godine odnosi dvije zemlje, koje imaju historijske veze još iz doba antičkog Rima i drevnog Egipta, itekako su zategnuti.

Stravično mučenje Giulija Regenija

“Kosa mu je bila ulijepljena krvlju, desno uho otkinuto. Više zuba bili su puknuti ili polomljeni. Kosti ruku i nogu polomljene. Imao je po cijelom tijelu opekotine od cigareta, a na leđima više rana.”

Pojedini mediji su podsjetili na ovaj iskaz tadašnjeg italijanskog ambasadora u Kairu Maurizia Massarija, koji je 3. februara 2016. godine identificirao Regenijevo tijelo. Tada 28-godišnji doktorant Univerziteta u Cambridgeu, koji je radio na istraživanju položaja sindikata, nestao je sedmicu ranije u centru egipatske prijestolnice.

Uslijedila je istraga lokalne policije, koju su italijanski mediji prozvali “farsom”, između ostalog i zato što su istražni organi u Kairu u više navrata imali različita objašnjenja ubistva u koja je bilo teško povjerovati, od toga da je Regeni stradao u saobraćajnoj nesreći, do teorije da je žrtva neriješenih homoseksualnih odnosa.

Tokom krize, Italija je u aprilu 2016. godine povukla svog ambasadora iz Kaira, a vratila ga je tek u augustu 2017. godine, nakon što su egipatske vlasti obećale saradnju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U decembru 2018. godine rimsko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv pet agenata egipatske tajne službe, zbog navodnog učešća u Regenijevom nestanku. No, uprkos diplomatskih i drugim naporima s ove strane Mediterana, stvari se nisu bitno pomakle sa mrtve tačke.

Nakon objave vijesti o trgovini s Egiptom, ponovo su intenzivirani pozivi da se slučaj Regeni napokon riješi.

“Izdala nas je italijanska država, a ne Egipat”, kazali su majka i otac ubijenog mladića, Paola Deffendi i Claudio Regeni, uživo u TV emiji “Propaganda Live” na Kanalu 7.

Amnesty International je pokrenuo kampanju #StopArmiEgitto (Stop za oružje Egiptu). Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražila je da se o poslu izjasni i Parlament Italije te je, u slučaju da trgovina bude obavljena, najavila pravne akcije protiv Vlade.

Svjedočenje premijera Giuseppea Contea

Premijer Conte je u četvrtak navečer svjedočio pred parlamentarnom komisijom koja je osnovana povodom ubistva Regenija.

“Naša saradnja s egipatskim vlastima u istrazi o smrti Giulia Regenija je intenzivirana. Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi je na sastanku u prošlu nedjelju potvrdio spremnost na saradnju. Sada očekujemo konkretne rezultate”, rekao je Conte tom prilikom.

Nikola Zingaretti, predsjednik Demokratske partije, koja, zajedno s Pokretom pet zvijezda, čini vladajuću koaliciju, kazao je da “Vlada niti u jednom trenutku nije pomislila da je prodaja brodova Egiptu bizarna razmjena oružja za ljudska prava”.

U diplomatskoj inicijativi koja se vodi ovih dana, ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio je u pismu šefu egipatske diplomatije Samehu Hassanu Shoukryju naglasio da je ključno za bilatelarne odnose dvije države da se sazna istina o ubistvu Regenija te da se ljudi odgovorni za ovaj zločin privedu licu pravde.

Izrazio je nadu da će predstojeći sastanak italijanskih i egipatskih tužitelja, zakazan za 1. juli, “otvoriti prostor za nove političke inicijative dvije vlade”.

U vezi s tim sastankom, La Repubblica u uredničkom komentaru piše da postoji samo jedan korak koji zvanični Kairo može i mora preduzeti da se riješi pat pozicija u slučaju Regeni. To je da rimskom tužilaštvu po zahtjevu od 29. aprila prošle godine dostavi adrese pet osumnjičenih pripadnika tajne službe kako bi proces bio pokrenut.

“Budući da to još nije uradio, Egipat ih štiti ne samo od eventualnih kazni, već i od samog procesa”, piše La Repubblica.

Treći najveći uvoznik oružja u svijetu

U komentarima brojni italijanski mediji također povlače paralele sa slučajem Patricka Zakyja, 27-godišnjeg Egipćanina koji studira u Bolonji. Ovog aktivistu za zaštitu ljudskih prava, podsjeća La Stampa, u februaru ove godine uhapsila je egipatska policija kada je išao u posjetu porodici i još se nalazi u zatvoru, gdje je, navodno, mučen.

Il Fatto Quotidiano problematizira pitanje poštivanja italijanskog zakona koji brani prodaju oružja zemljama koje učestvuju u oružanom sukobu, ne poštuju embargo ili u kojima se drastično krše ljudska prava.

“Ulazeći u ovaj posao, Vlada je suštinski potvrdila da Egipat nije kršio ljudska prava niti u slučaju Regeni, a ni u slučaju Zaky, zatim da nije aktivni učesnik oružanog sukoba, niti da krši embargo na prodaju oružja, iako to čini u Libiji, gdje podržava [Khalifa] Haftarove snage protiv Vlade u Tripoliju”, piše ovaj list.

Egipat je, prema Stockholm International Peace Research Institutu (SIPR), treći najveći uvoznik oružja u svijetu, a Italija je jedan od njegovih glavnih dobavljača. Nedavno je ova sjeveroafrička država najavila novo zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na iznos od 2,8 milijardi dolara namijenjenih oporavku ekonomije od posljedica pandemije COVID-19.

Izvor: Al Jazeera