Italijanski sud naredio obustavu istrage protiv Salvinija

Salvini je žestoki borac protiv ilegalne imigracije u Italiju (EPA)

Italijanski sud je u petak naredio da se obustavi istraga protiv ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija za nezakonito zadržavanje ljudi jer nije htio dopustiti iskrcavanje migranata koje je nevladina organizacija pokupila na Sredozemnom moru.

Slučaj se odnosi na 47 migranata koje je 19. januara blizu Libije pokupio brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch i koji su se tek 31. januara mogli iskrcati u Cataniji, na Siciliji, nakon dogovora o njihovoj raspodjeli postignutog sa sedam drugih evropskih zemalja, prenosi Hina.

“Nije bila riječ o nezakonitom zadržavanju ljudi, nego samo o zahtjevu da se poštuju pravila”, komentirao je nakon odluke Salvini, žestoki borac protiv ilegalne imigracije u Italiju.

Ulaz bez dopuštenja

“Ne bojim se suđenja ni istraga, ali mi je drago da je pravosudna vlast potvrdila da se luke mogu zatvoriti za piratske brodove”, dodao je.

Italijanski mediji prenose da je sud, koji je zasjedao na Siciliji, ocijenio u obrazloženju da je brod Sea-Watch 3 koji je plovio pod holandskom zastavom, “samovoljno ušao u Italiju, bez dopuštenja obalne straže”.

Istragom su u istom slučaj bili obuhvaćeni i drugi italijanski ministri, pa tako premijer Giuseppe Conte, potpredsjednik vlade Luigi Di Maio i ministar prometa Danilo Toninelli.

Istraga protiv njih je također obustavljena.

Izvor: Agencije