Italijanski sindikati demonstrirali protiv mjera štednje

Trideset posto Italijana su članovi nekog od sindikata (Al Jazeera)

Nakon godina razdvojenosti, tri najznačajnija italijanska sindikata ujedinila su snage kako bi zaštitili radničke interese u predstojećim reformama u Italiji.

Na stotine sindikalista okupilo se ispred zgrade parlamenta na demonstracijama protiv planiranih mjera štednje

Sekretarica Radničkog sindikata Susanna Camusso kazala je kako je činjenica da su se sindikalisti okupili na predbožićnim demonstracijama „jasan signal potrebe iskazivanja ovih pitanja“.

„Tražit ćemo prisustvovanje na pregovorima sa vladom“, kazala je ona.

Kako bi spriječio bankrot treće najveće ekonomije u eurozoni, italijanski senat usvojio je paket mjera štednje koji obuhvata povećanje poreza, penzione reforme i reformu tržišta rada

Sindikati, pak, smatraju da će ove mjere rezultirati hronično slabom ekonomijom.

Kupovna moć

Smanjena kupovna moć osiromašenih Italijana može voditi samo kolapsu ekonomije, rečeno je na demonstracijama.

Sindikalist Maurizio Molinari kazao je kako članovi sindikata smatraju „da će paket štednje dalje osiromašiti Italijane i Italijanke“.

„ Želimo kazati da će se, ako Italijan nema da potroši, uništiti ekonomija. Zbog toga trebamo demonstracije, kako bi ljudi razumijeli šta se stvarno dešava“, istakao je on.

Trideset posto Italijana su članovi nekog od sindikata, procentualno više nego što je to slučaj u Velikoj  Britaniji ili Francuskoj.

Tri najznačajnija sindikata imaju blizu 12,5 miliona članova i smatra se da će njihova uloga biće presudna u provedbi planiranih reformi italijanskog premijera Marija Montija.

Izvori: Al Jazeera i agencije