Italijanski senat odobrio produženje vanrednog stanja

Giuseppe Conte je odustao od prvobitnog plana traženja izvanrednih ovlasti do kraja godine (EPA)

Gornji dom italijanskog parlamenta odobrio je u utorak zahtjev premijera Giuseppea Contea za produženjem vanrednog stanja do 15. oktobra.

Opozicione stranke optužile su Contea da želi zadržati previše ovlasti u svojim rukama, usprkos dramatičnom padu broja aktivno zaraženih, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ipak, gornji dom parlamenta, Senat, koji ukupno ima 319 članova, odobrio je Conteov prijedlog sa 157 glasova za, a 125 protiv.

Conte je odustao od prvobitnog plana traženja izvanrednih ovlasti do kraja godine.

‘Vrlo opasan napad na slobodu’

„Šokirana sam. Conte tvrdi u Senatu da vlada, bez izvanrednog stanja, ne može donositi normalne uredbe i zakone. To je ogromna laž i vrlo opasan napad na slobodu”, napisala je na Twitteru Giorgia Meloni, čelnica krajnje desne stranke Braćo Italije.

Donji dom, u kojem koalicija populističkog Pokreta pet zvijezda i lijevo centrističke Demokratske stranke ima snažniju većinu nego u Senatu, glasat će o Conteovom prijedlogu u srijedu.

Italija se suočila s krizom, izazvanom pandemijom korona virusa, u martu i aprilu, a vanredno stanje trebalo je trajati do 31. jula.

U zemlji je potvrđeno gotovo 247 hiljada slučajeva zaraze korona virusom, a umrle su 35.123 osobe.

Izvor: Agencije