Italijanski senat glasao da se Salviniju sudi zbog migranata

Matteo Salvini je rekao da je unaprijed znao za ishod glasanja, jer se na sud šalje osoba žrtva političkog procesa (Reuters)

Italijanski senat je glasanjem sa 149 glasova za i 141 protiv odobrio vođenje sudskog procesa protiv lidera opozicione Lige Matteu Salviniju.

Prema tužbi suda iz Palerma, Salviniju će se suditi po tužbi za „kidnapovanje ljudi i neizvršavanje svojih dužnosti“ jer je prošle godine u svojstvu ministra unutrašnjih poslova zabranio da u italijanske luke pristane brod „Open Arms“ sa 160 migranata, koje je na otvorenom moru zadržao 19 dana.

Nakon diskusije koja se vodila danas, senatorima se obratio i Salvini, a njegova “odbrana“ je, po ocjenama posmatrača, bila puna patriotizma, prenio je Tanjug.

On je rekao da je „unaprijed znao za ishod glasanja, jer se na sud šalje osoba žrtva političkog procesa”, te je dodao:

‘Kući uzdignute glave’

„Reći ću svojoj djeci da tata ide na sud ne zato što je kriminalac, već zato što je izvršavao svoju obavezu. Znam da vam to malo znači, ali za mene, to je jedino što mi je važno. Večeras ću se vratiti kući sa jednim procesom na leđima, ali uzdignute glave”, rekao je Salvini.

Sve do zadnjeg minuta, ishod glasanja u Senatu nije bio izvjestan, jer je zavisio od glasova članova partije „Italia Viva“, ciji je lider Matteo Renzi govorio pola sata da bi tek na kraju rekao da će „njegovi“ glasati za otvaranje procesa Salviniju.

Salvini je ljutito zamjerio senatorima Pokreta Pet zvjezdica jer nisu stali u njegovu odbranu, a sa njima je Liga bila koalicioni partner u prethodnoj vladi i odluka o zabrani pristajanja broda sa migrantima bila je zajednička odluka vlade.

Izvor: Agencije