Italijanski pulmolozi strahuju od posljedica virusa i drugog vala

Italija je najavila za 3. juni otvaranje međuregionalnih granica (EPA)

Italijansko udruženje pulmologa saopćilo je kako će, nakon prelezane zaraze korona virusa i bolesti COVID-19, 30 posto pacijenata imate hronične disajne probleme, jer zapaljenje pluća izazvano novim virusom i ožiljci koji nakon bolesti ostaju mogu zauvijek oštetiti pluća.

“Ta oštećenja mogu biti podloga za druge bolesti, za drugo vanredno stanje u budućnosti, i zato moramo ojačati odjeljenja pulmologije”, izjavio je pulmolog Luca Richeldi, prenosi Tanjug.

Da bi bolje sagledali epidemiološku situaciju i pripremili se za eventulano drugi val korona virusa, italijanske vlasti su pokrenule testiranje 350.000 građana putem serioloških testova.

Ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na građane da se odazovu pozivu, jer “moramo biti spremni za eventualni novi val epidemije, koji najavljuju brojni naučnici i stručnjaci”.

Priprema za otvaranje granica

“U tom cilju, povećali smo broj ležajeva u intenzivnoj njezi za 110 posto”, rekao je on i pozvao građane da “učešćem u istraživaju učine uslugu domovini i cijelome društvu”.

Italija je najavila za 3. juni otvaranje međuregionalnih granica.

Konačna odluka će biti donijeta na osnovu analize 21 parametra koje je Vlada usvojila za mjerenje nivoa zaraze.

Ukoliko svi parametri i u svim pokrajinama budu niski, međuregionalne granice će biti otvorene.

To je važno jer se za 15. juni planira otvaranje granica među zemljama Evropske unije, što će biti moguće samo ako nivo zaraze bude nizak.

Izvor: Agencije