Italijanski premijer prijeti ostavkom

Conte je upozorio da zemlji treba povjerenje finansijskih tržišta (EPA)

Talijanski premijer Giuseppe Conte upozorio je zavađene stranke vladajuće koalicije da će podnijeti ostavku ukoliko one ne okončaju nesuglasice što bi Italiji donijelo prijevremene parlamentarne izbore.

Conte, tehnokratski lider bez podrške političke baze sazvao je konferenciju za novinare kako bi uputio ultimatum Ligi vicepremijera Mattea Salvinija i Pokretu pet zvjezdica Luigija Di Maioa također potpredsjednika vlade, poslije njihovog višemesečnog trvenja.

“Ako ne preuzmu jasno svoje odgovornosti kao što sam zatražio, podnijet ću ostavku”, rekao je Conte.

Liga i Pokret pet zvjezdica ne slažu se sada gotovo niti oko jedne aktualne teme – počevši od infrastrukture i imigracije do pitanja povijesnog značaja nacionalnih praznika.

A njihova netrpeljivost pojačana je poslije izbora za Europski parlament na kojima je Liga osvojila 34 posto glasova, navodi Reuters.

Conte je upozorio da vladu čeka složen proces izrade proračuna za 2020. na jesen i da zemlji treba povjerenje financijskih tržišta.

“Ne smijemo dozvoliti sterilnim kontroverzama i besmislenim argumentima da nam oduzimaju dragocjenu energiju ili odvraćaju vladu od njenih ciljeva”, rekao je Conte.

Salvini i Di Maio potvrdili lojalnost

Ubrzo su se oglasili čelnici talijanske vladajuće koalicije, te potvrdili svoju lojalnost vladi.

Ipak, dvije najveće stranke koalicije nastavljaju s međusobnim optužbama, prenose agencije.

I Salvini i Di Maio u utorak su rekli kako žele nastaviti surađivati u Conteovoj vladi. Istodobno je jedan ministar iz redova M5S optužio Ligu da želi srušiti vladu, dok je Salvini uputio ultimatum svom koalicijskom partneru, prenosi Reuters.

“Vidjet ćemo do kraja lipnja … ako nakon nekoliko tjedana shvatim da imamo iste zastoje u donošenju odluka, stalne odgode, onda imamo problem”, rekao je Salvini, koji je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova.

Otkad je na europskim izborima premoćno pobijedio, Salvini se ponaša kao da je de facto premijer, obećavajući smanjenje poreza i tražeći promjene europskih proračunskih pravila koja postavljaju ograničenja za javni dug i deficit.

Ako se vlada raspadne, analitičari smatraju da bi se parlament mogao raspustiti krajem srpnja, a prijevremeni izbori održati 29. rujna. Liga bi na njih izašla na valu uspjeha na izborima za Europski parlament na kojima je osvojila rekordnih 34 posto glasova u odnosu na prošle izbore za to tijelo. M5S je na istim izborima pak zabilježio velik pad.

Izvor: Agencije