Italijanski parlamentarac: Otkazati utakmicu Super kupa Italije u Rijadu

Potrebno je hitno poništiti odluku o odigravanju finala Super kupa Italije u Rijadu (Reuters)

Zastupnik u italijanskom parlamentu i bivši ministar za sport Luca Lotti pozvao je da se otkaže fudbalska utakmica finala italijanskog Super kupa u Rijadu, zbog slučaja ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

Lotti, koji je obavljao funkciju ministra za sport u prethodnoj vladi Demokratske partije, napisao je post na društvenim mrežama u vezi sa ubistvom novinara Khashoggija.

„Međunarodno civilno društvo na svim nivoima mora podići svoj glas. Vjerujem da ni italijanska sportska javnost neće i ne treba stajati po strani. Potrebno je hitno poništiti odluku o odigravanju finala Super kupa Italije u Rijadu“, poručio je Lotti.

On je istakao kako je moguće razumjeti da je razlog odigravanja utakmice u Rijadu ekonomski interes, no podvukao je kako se ne smiju zatvoriti oči pred onim što se desilo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. 

Zaštititi vrijednosti italijanskog fudbala

„Kao zastupnik u parlamentu, bivši ministar za sport i građanin ove zemlje pozivam da se još jednom preispita odluka o igraju finala Super Kupa u Rijadu. Vladu Italije pozivam da ulože sve moguće napore kako bi se zaštitile vrijednosti italijanskog fudbala“, napisao je Lotti.

Ranije je utvrđeno da se finale italijanskog Super kupa između Juventusa i Milana odigra u januaru 2019. godine u Rijadu.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu. 

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Izvor: Agencije