Italijanski Parlament izglasao priznanje genocida nad Armencima

Vlada bi trebala prihvatiti prijedlog Parlamenta, ali nema zakonsku obavezu (EPA)

Donji dom italijanskog Parlamenta usvojio je prijedlog kojim poziva Vladu da službeno prizna genocid nad Armencima.

Prijedlog je usvojen sa 382 glasa za, niko nije bio protiv te su samo 43 zastupnika bila suzdržana, i to iz opozicione konzervativne stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Vlada, koja nije zauzela poziciju po pitanju prijedloga, trebala bi prihvatiti prijedlog Parlamenta, ali nema zakonsku obavezu.

U ponedjeljak je Turska pozvala italijanskog ambasadora u Ankari kako bi izrazila “žaljenje” zbog prijedloga i zatražila objašnjenje italijanske pozicije, navodi agencija ANSA, pozivajući se na diplomatske izvore.

Odluke njemačkog i francuskog parlamenta

Turska odlučno odbacuje korištenje termina genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubijanja do 1,5 miliona Armenaca u tadašnjem Osmanskom carstvu, čiji je Turska država nasljednica.

Ankara kaže da je između 300.000 i 500.000 Armenaca poginulo i tvrdi da je to većinom rezultat nemira tokom Prvog svjetskog rata te da ti događaji ne mogu biti nazvani genocidom.

Nekoliko parlamenata, uključujući francuski i njemački, službeno je genocidom nazvalo masovna ubijanja Armenaca 1915/16. godine.

Papa Franjo je 2015. godine govorio o progonu i ubistvima Armenaca kao “prvom genocidu 20. stoljeća”.

Izvor: Agencije