Oglasi

Italijanski Molise nudi 27.000 dolara svim doseljenicima

Onima koji se odluče na potpunu životnu promjenu, isplatit će se planirani iznos u mjesečnim ratama od 770 dolara u roku od tri godine.
Pridošlice se moraju obavezati na pokretanje vlastitog poslaFlickr/Fiore Silvestro Barbato

Jedna od najmanjih italijanskih regiona Molise, nedaleko od Napulja, nudi 27.000 dolara svakom ko se odluči da se preseli na to područje, kako bi povećali populaciju 106 slabije naseljenih sela i manjih gradova.

Tamošnje vlasti svim novim pridošlicama koji se odluče na potpunu životnu promjenu, isplatit će planirani iznos u mjesečnim ratama od 770 dolara u roku od tri godine.

Ipak, da ne bi sve bilo tako jednostavno i idilično, postoji nekoliko "caka", piše Jutarnji list, prenosi Tanjug.

Masovni odlasci

Prije svega, naselje u koja dolaze mora imati manje od 2.000 stanovnika, a pridošlice se moraju obavezati na pokretanje vlastitog posla.

Prema riječima predsjednika regiona Donata Toma - mogu da otvore bilo koju vrstu biznisa - pekaru, knjižaru, restoran.

"Tako će naši gradovi da ožive, a populacija će se povećati", rekao je on za The Guardian.

Inače, u posljednjih deset godina gotovo 10.000 ljudi napustilo je ovaj region, čime je populacija Molisea prema posljednjem popisu stanovništva iz 2018. godine pala na svega 308.000 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.