Oglasi

Italijanska porodica siromašnija za 40 posto

Finansijsko bogatstvo porodica palo je u 2011. na 15.600 eura, u odnosu na 26.000 desetljeće ranije.
Niska potrošnja već duže je vrijeme slabost italijanske ekonomije, uz plate koje posljednjih deset godina rastu sporije od rasta inflacijeAFP/Getty - Ilustracija

Bogatstvo italijanskih porodica palo je za više od 40 posto u posljednjih deset godina, pokazuje objavljena studija, s obzirom da nakon višegodišnje stagnacije produžena recesija pogađa italijanska domaćinstva, prenosi Hina.

Finansijsko bogatstvo porodica palo je u 2011. za 40,5 posto na 15.600 eura, u odnosu na 26.000 desetljeće ranije, stoji u studiji rimskog instituta Censis.

Gotovo svi ispitanici odgovorili su da su manje trošili na luksuz kako bi smanjili ukupnu potrošnju, a 73 posto ih je odgovorilo da kupuje jeftinije proizvode u posebnim ponudama.

Četiri od deset porodica nije išlo na godišnji odmor i manje je trošilo na odjeću, a 65,8 posto ih rjeđe vozi automobile i motore kako bi uštedjeli na benzinu.

Niska potrošnja već duže je vrijeme slabost italijanske ekonomije, uz plate koje posljednjih deset godina rastu sporije od rasta inflacije.

Protesti radnika

U oktobru je više desetina hiljada ljudi izašlo na ulice Rima kako bi izrazilo protest zbog ekonomske politike Vlade Italije, zahvaćene recesijom, i antikriznih mjera Vlade Marija Montija.

Protesti radnika održani su u organizaciji najvećeg sindikata u zemlji, Generalne italijanske konfederacije rada (CGIL).

Desetine hiljada radnika u mašinskoj industriji i saobraćaju i komunalnom sektoru okupile su se na trgu San Giovani, kod bazilike St. Ivana, tradicionalnog za održavanje manifestacija ljevičara.

Okupljeni su nosili crvene balone i transparente "Monti odlazi".

Na svojoj internet stranici CGIL je pozvao Montijevu Vladu da se koncentrira na mjere kojima se podstiču investicije i rast zaposlenosti, posebno među mladima i ženama, prenosi agencije ANSA.

Izvor: Agencije