Italijani žele SP u alpskom skijanju pomjeriti na 2022.

Malago je naveo kako je riječ o bolnoj, ali i razumnoj odluci koja je donesena jer je „savez garant brojnih finansijskih aspekata“ (EPA)

Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, predviđeno da se održi u februaru 2021. u italijanskoj Cortini d'Ampezzo trebalo bi biti pomjereno na mart 2022. godine, odnosno nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je u nedjelju navečer predsjednik Italijanskog olimpijskog komiteta (CONI) Giovanni Malago, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

“Sutra će predsjednik Italijanskog saveza zimskih sportova Flavio Roda predstaviti čelnicima međunarodnih federacija želju da se SP u Cortini d'Ampezzo 2021. odgodi za mart 2022.”, izjavio je Malago za Rai2.

“To je odluka koju potpuno podržavam, a ministar sporta Vincenzo Spadafora je o tome obaviješten”, dodao je predsjednik CONI-ja. 

Malago je naveo kako je riječ o bolnoj, ali i razumnoj odluci koja je donesena jer je “savez garant brojnih finansijskih aspekata”.

Pitanje sigurnosti

“Ako bude problema u oktobru ili novembru, nećemo moći organizirati SP 2021.”, dodao je Malago misleći na epidemiju korona virusa čiji se drugi val očekuje na jesen i zimu.

“Pitanje nije kako organizirati takmičenje, nego kako učiniti da svi budu sigurni – sportaši, osoblje novinari, navijači. 2022. će biti Zimske olimpijske igre u Pekingu (od 4. do 20. februara). Trebalo bi onda najprije imati ZOI, a zatim SP u Cortini”, zaključio je čelnik CONI-a.

Sa više od 32.000 preminulih od korona virusa prema zadnjim službenim podacima, Italija je jedna od zemalja koju je najviše pogodio COVID-10.

Izvor: Agencije