Italija želi ubrzati protjerivanje migranata

Početkom sedmice izbila je pobuna u centru za prihvat migranata u Coni (EPA)

Italija želi ubrzati protjerivanje migranata iz te zemlje i njihov povratak kućama, kazao je italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, nakon novih napetosti nastalih u jednom prihvatnom centru.

Početkom sedmice izbila je pobuna u centru za prihvat migranata u Coni, jugozapadno od Venecije, nakon smrti dvadesetpetogodišnje državljanke Obale Slonovače.

Korisnici centra optužili su čuvare da su stigli prekasno, prenosi Hina.

“Radimo ispravno i uz puno suosjećanja. Spasili smo brojne životi, no ne možemo prihvatiti kršenje pravila”, rekao je Alfano za La Stampu.

“Zbog toga moramo ubrzati protjerivanje i repatrijaciju. Radim na zaključivanju sporazuma koji bi smanjili njihov dolazak i ubrzali odlazak”, kazao je.

“Tri su temeljne zemlje: Niger, s kojim bismo uskoro trebali zaključiti sporazum, Tunis i Libija”, rekao je on.

Vraćanje migranata

Ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti ove sedmice je boravio u Tunisu kako bi ondje obnovio bilateralni dogovor o vraćanju migranata u njihove domovine, u zamjenu za odgovarajuću pomoć.

U srijedu će posjetiti Maltu, zemlju predsjedateljicu Evropske unije u idućem šestomjesečnom razdoblju kako bi s vlastima razgovarao o doseljenicima i o sigurnosti.

Ministar želi u svakoj italijanskoj regiji otvoriti “centar za identifikaciju i protjerivanje”, no u vezi tog pitanja lome se koplja i unutar Demokratske stranke koja je na vlasti.

Cona je mala italijanska komuna s 3.000 stanovnika koja je primila gotovo 1.500 migranata. Od 8.000 italijanskih komuna, gotovo 2.800 ih je spremno staviti na raspolaganje privremena prihvatna mjesta za migrante.

Izvor: Agencije