Italija želi omogućiti građanima da parlamentu predlažu zakone

Sve promjene italijanskog ustava zahtijevaju dvostruko odobrenje dvaju domova parlamenta (EPA)

Zastupnički dom talijanskog parlamenta, kojim dominiraju populisti Pokreta 5 zvijezda (M5S, antisistemski) i desne Lige usvojili su u četvrtak nacrt zakona koji omogućuje građanima predlaganje zakona, a ta mogućnost do danas nije postojala.

Usvojeni nacrt zakona predviđa da prijedlog zakona nakon građanske inicijative koji je skupio najmanje 500.000 potpisa, treba u roku od 18 mjeseci odobriti  parlament koji u njega ne može unijeti bitne promjene.

Ukoliko ga parlament ne usvoji u roku ili ako ga bitno izmijeni, organizira se referendum.

Zakon se smatra usvojenim u svom originalnom obliku ako se izjasni više od 25 posto birača i ako “da” pobijedi na tom referendumu.

Po Ustavu sada moguće samo ukidanje zakona

Trenutačno talijanski ustav predviđa samo poništavajući referendum, kojim se brišu zakoni u cijelosti ili djelomično, uz kvorum od 50 posto plus jedan birač.

Taj nacrt zakona koji mijenja dva članka ustava, treba proći kroz Senat, zatim se vratiti u Zastupnički dom da bi ponovo bio predstavljen u Senatu.

Sve promjene talijanskog ustava zahtijevaju dvostruko odobrenje dvaju domova parlamenta.

Ta ideja zakonodavne inicijative građana ili referenduma je adut M5S kojem je izravna demokracija ili uključivanje građana u proces odlučivanja bio jedan od prioriteta tijekom posljednje izborne kampanje.

Izvor: Agencije