Italija zbog COVID-a 19 zabranila ulaske iz Srbije, Kosova i Crne Gore

Italijanski zdravstveni zvaničnici zabrinuti su zbog sve većeg broja zaraženih van granica Italije (EPA)

Italija je zabranila ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz Srbije, s Kosova i iz Crne Gore kako bi spriječila uvoz slučajeva COVID-a 19 izvana.

“Svima koji su boravili u ovim zemljama u posljednjih 14 dana zabranjen je ulazak i prolazak kroz Italiju. U svijetu je epidemija u svojoj najtežoj fazi. Treba nam maksimum opreza kako bismo obranili napredak koji smo napravili dosad”, izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tom odlukom biće blokiran avionski, željeznički i drugi saobraćaj koji povezuje Italiju sa navedenim teritorijama, prenijela je agencija Ansa.

Ulazak zabranjen i građanima BiH

Prošle sedmice je Italija zabranila ulazak ljudima koji dolaze iz 13 zemalja, uključujući Brazil, za koji je rečeno da ima visoku stopu slučajeva zaraženih COVID-om 19.

Na prošlosedmičnoj listi našle su se i Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera nakon otprilike tri mjeseca.  

Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje.

Izvor: Agencije