Oglasi

Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave.
U jednoj slastičarni u južnoj Italiji pojavio se Hitlerov kolač i reklamirao se u izloguEPA

Zastupnički dom italijanskog parlamenta prihvatio je zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola nakon niza incidenata u zemlji. 

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.

Kako bi stupio na snagu, zakon još treba potvrdu Senata. 

Zakon je u donjem domu usvojen nakon niza incidenata širom zemlje. U jednoj slastičarni u južnoj Italiji tako se pojavio Hitlerov kolač i reklamirao se u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nuova priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Mussolinijevih fašista. 

Stranica s propagandom

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Njemačku, treba strožije postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio 24 kazao da je postojala italijanska Facebook-stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, a imala je 45.000 sljedbenika.

Desna opozicija, uključujući i stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protivila se zakonu uz obrazloženje da prijeti slobodi govora. Populistički pokret Pet zvijezda također je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje postrožiti postojeće zakone protiv govora mržnje. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.