Oglasi

Italija vraća kući migrante spašene na moru

Vlada u Rimu spriječila je humanitarnim brodovima koji spašavaju migrante da ih dovode do italijanskih luka.
Pomoglo im se, izliječeni su i bit će odmah vraćeni u domovinu, poručio je SalviniEPA

Italija će odmah deportirati 57 Tunižana koji su spašeni na Mediteranu, najavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini samo nekoliko sati nakon što su ti migranti dovedeni na obalu. 

"Pomoglo im se, izliječeni su i bit će odmah vraćeni u domovinu. Riječi prate dijela", napisao je Salvini, čelnik talijanske Lige, na svom Twitter profilu. 

Neki od odraslih muškaraca bit će poslani nazad u Tunis zrakoplovom u ponedjeljak, a ostatak kasnije tokom tjedna.

Nijedan od migranata nije zatražio azil.

Protiv dovođenja migranata u Italiju

Spašeni su nedaleko od talijanskog otoka Pantellerie koji se nalazi između Tunisa i Italije, a potom su dovedeni na Siciliju. 

Salvinijevo čvrsto stajalište prema migrantima doveo je njegovu Ligu na vlast u Italiji, u koaliciji s Pokretom Pet zvijezda. 

Nova koalicijska vlada spriječila je humanitarnim brodovima koji spašavaju migrante da ih dovode do talijanskih luka. 

Salvini vjeruje kako svi migranti koji su spašeni na Mediteranu trebaju biti vraćeni i da zatraživanje azila za EU treba biti provedeno u Africi, a ne u Europi. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.