Oglasi

Italija u obaveznu nastavu uvodi učenje o klimatskim promjenama

Ministar je najavio da će od početka sljedeće akademske godine sve škole posvetiti gotovo sat nastave sedmično klimatskim promjenama.
Klimatske promjene, ProtestMnogi tradicionalni predmeti, poput geografije, matematike i fizike, najavljuje Fioramonti, također će biti proučavani iz perspektive održivog razvojaEPA - Ilustracija

Italija će sljedeće godine postati prvom zemljom u svijetu koja će u obveznu školsku nastavu uvesti učenje o klimatskim promjenama i održivom razvoju, rekao je ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti, prenosi Hina.

Fioramonti, član protuestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda, najglasnije u Vladi podržava zelene politike, a oporba ga je kritizirala u rujnu jer je poticao učenike da umjesto na nastavu odu na prosvjede protiv klimatskih promjena.

U intervjuu u njegovu rimskom uredu u ponedjeljak Fioramonti je rekao da će od početka sljedeće akademske godine u rujnu sve državne škole posvetiti 33 sata godišnje, gotovo sat nastave tjedno, problemima klimatskih promjena.

Tradicionalni predmeti iz perspektive održivog razvoja

Mnogi tradicionalni predmeti, poput zemljopisa, matematike i fizike, također će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja, rekao je ministar, bivši profesor ekonomije na sveučilištu u južnoafričkoj Pretoriji.

"Cjelokupno Ministarstvo promijenilo se kako bi održivi razvoj i klimatske promjene postale središnjim dijelom obrazovnog modela", rekao je Fioramonti u intervjuu, kako prenosi agencija.

"Želim da talijanski obrazovni sustav postane prvim obrazovnim sustavom koji je stavio okoliš i društvo u središte svega što se uči u školi", istaknuo je.

Fioramonti, autor nekoliko knjiga u kojima tvrdi da bruto domaći proizvod više ne bi trebao biti glavnom mjerom državnoga ekonomskog uspjeha, bio je metom oporbe desnog centra nakon što je postao ministrom u dva mjeseca staroj vladi sastavljenoj od Pokreta 5 zvijezda i lijeve Demokratske stranke.

Kritičari napali prijedloge novih poreza

Njegove su prijedloge za nove poreze na zrakoplovne karte, plastiku i hranu sa šećerom za prikupljanje sredstava za obrazovanje snažno napali kritičari, koji su rekli da su Talijani već previše opterećeni porezima.

Zatim je izazvao bijes konzervativaca kad je predložio da bi raspela trebala biti uklonjena iz talijanskih učionica kako bi se stvorilo inkluzivnije ozračje za nekršćane.

Unatoč kritikama, vladin proračun za 2020., predstavljen parlamentu ovog tjedna, uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.

"Svi su me ismijavali i postupali sa mnom kao sa seoskim idiotom, a sada, nekoliko mjeseci kasnije, Vlada koristi dva od tih prijedloga i čini mi se da je sve više i više ljudi uvjereno da je to put kojim treba ići", rekao je Fioramonti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.