Oglasi

Italija traži promjene propisa o azilantima

Cilj zakonskih promjena je sprečavanje prakse po kojoj se tražitelji azila šalju iz jedne zemlje u drugu.
Cecile Kyenge, talijanska ministrica za integracije, traži promjenu regulative Europske unije o azilantimaEPA

Prva tamnoputa ministrica u Italiji Cecile Kyenge apelirala je na europske institucije da se izvrši revizija europskog zakona o podnositeljima zahtjeva za azil, kako bi se pomoglo Italiji izboriti se s problemom nastalim zbog velikog broja imigranata iz sjeverne Afrike.

To je pitanje došlo u središte pozornosti nakon što se ovog mjeseca u dva incidenta utopilo više od 400 ljudi koji su pokušavali iz Afrike doći do obala Italije.

Cecile Kyenge, talijanska ministrica za integracije podrijetlom iz Konga, rekla je kako je neophodno promijeniti regulativu Europske unije, koja propisuje da je samo jedna članica europskog bloka odgovorna za ispitivanje zahtjeva za azil.

Cilj te regulative je sprečavanje prakse po kojoj se tražitelji azila šalju iz jedne zemlje u drugu i da se tako onemogući zlouporaba takvog modela postupanja s azilantima.

Međutim, kritičari ističu kako su zbog takvog propisa zemlje koje imaju najveći problem s imigrantima prepuštene same sebi.

„Regulativa iz Dublina i dalje je osnovno pitanje“, rekla je Cecile Kyenge i izrazila nadu da će se o tom pitanju razgovarati na sastanku lidera Europske unije 24. i 25. listopada, prenijela je agencija Reuters.

Talijanski premijer Enrico Letta izjavio je prethodno kako će se na tom summitu založiti za veću podršku EU-a kako bi se pomoglo Italiji.

Stotine utopljenika

Italija je u međuvremenu pojačala ophodnje na jugu Sredozemnog mora kako bi spriječila nove nesreće.

Na obalama talijanskih otoka, ali i Malte, u posljednje su vrijeme učestali incidenti, često i sa tragičnim posljedicama, u sve većoj krizi zbog velikog broja migranata iz Afrike i s Bliskog istoka, koji preko Sredozemlja pokušavaju pobjeći iz kriza u svojim zemljama i domoći se Europe.

Najmanje 363 migranta utopilo se kada se njihov brod prevrnuo 3. listopada u vodama Mediterana kod otoka Lampeduse, dok su 34 osobe poginule, a najmanje 200 nestalo u sličnom tragičnom incidentu prije samo tjedan dana.

Zbog svega što se događa malteški premijer Joseph Muscat izjavio je ovih dana kako su se vode Sredozemlja u blizini Afrike pretvorile u groblje i upozorio EU da poduzme akciju kako bi se to zaustavilo.

„Malta se osjeća napuštenom od ostatka Evrope, jer smo s europske strane čuli samo priču, praznu priču“, zaključio je premijer Muscat.

Izvor: Agencije