Italija: Sud potvrdio zapljenu 49 miliona eura od Lige

Salvini opovrgava da je novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje (EPA)

Italijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 miliona eura od krajnje desne stranke Liga zbog 10 godina starog korupcijskog skandala, te će stranka ministra Mattea Salvinija morati taj iznos vratiti državi.

Sud u Rimu presudio je da je slučaj protiv bivšeg šefa Lige Umberta Bossija i bivšeg rizničara stranke Francesca Belsita otišao u zastaru, ali da se konfiskacija novca mora provesti.

Prema presudi nižeg suda u Genovi iz septembra 2018, Liga će 49 miliona eura moći isplatiti u ratama tokom narednih 75 godina.

Bossi i Belsito žalili su se na presudu za prevaru, prema kojoj su novac stranke koji su dobili od države koristili za privatne troškove od 2008. do 2010.

Najpopularnija stranka u Italiji

Stranka se u vrijeme kad je skandal izbio zvala Sjeverna liga.

Sadašnja Liga, u vladajućoj koaliciji s protivsistemskim Pokretom Pet zvijezda, postala je pod vodstvom njenog čelnika i ujedno zamjenika premijera Mattea Salvinija najpopularnija stranka u Italiji.

Nakon što su Bossi i Belsito proglašeni krivima za prevaru, sudije i dalje istražuju je li novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje, ali Salvini to kontinuirano opovrgava.

Izvor: Agencije