Oglasi

Italija: Sud potvrdio zapljenu 49 miliona eura od Lige

Stranka ministra Mattea Salvinija zbog 10 godina starog korupcijskog skandala morat će taj iznos vratiti državi.
Salvini opovrgava da je novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje EPA/Arhiva

Italijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 miliona eura od krajnje desne stranke Liga zbog 10 godina starog korupcijskog skandala, te će stranka ministra Mattea Salvinija morati taj iznos vratiti državi.

Sud u Rimu presudio je da je slučaj protiv bivšeg šefa Lige Umberta Bossija i bivšeg rizničara stranke Francesca Belsita otišao u zastaru, ali da se konfiskacija novca mora provesti.

Prema presudi nižeg suda u Genovi iz septembra 2018, Liga će 49 miliona eura moći isplatiti u ratama tokom narednih 75 godina.

Bossi i Belsito žalili su se na presudu za prevaru, prema kojoj su novac stranke koji su dobili od države koristili za privatne troškove od 2008. do 2010.

Najpopularnija stranka u Italiji

Stranka se u vrijeme kad je skandal izbio zvala Sjeverna liga.

Sadašnja Liga, u vladajućoj koaliciji s protivsistemskim Pokretom Pet zvijezda, postala je pod vodstvom njenog čelnika i ujedno zamjenika premijera Mattea Salvinija najpopularnija stranka u Italiji.

Nakon što su Bossi i Belsito proglašeni krivima za prevaru, sudije i dalje istražuju je li novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje, ali Salvini to kontinuirano opovrgava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.