Italija strahuje za svog sportskog heroja

Alex Zanardi osvojio je četiri zlatne medalje na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru i Londonu (EPA)

Istog dana kada se vratio kući iz bolnice bez obje noge, Alex Zanardi se igrao skrivača sa malim nećakom. Prvo se sakrio u kaminu, pa ispod dvije stolice, pokrivši se ćebetom, te na kraju u ostavi.

Te noći, pred spavanje, dječak je rekao majci: “Kad porastem, želim biti vozač sportskih automobila i želim biti bez nogu, kao tetak”.

Ovaj kompliment, od silnih koje je zaslužio u svom bogatom i burnom životu, Zanardiju je bez premca najljepši, piše Corriere della Sera u kolumni posvećenoj sportskom heroju i jednom od najvoljenijih ljudi Italije koji se već više od sedmice bori za život nakon teške saobraćajne nesreće.

Bivšeg pilota formule 1 i četverostrukog paraolimpijskog pobjednika ljekari drže u induciranoj komi od 19. juna kada je doživio po život opasne povrede glave u nezgodi na državnoj cesti u blizini Pience, u regiji Toskana.

Pedesettrogodišnji Zanardi se zabio u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera kada je izgubio kontrolu vozeći svoj sportski tricikl za osobe sa invaliditetom (handbike).

“Njegovo stanje je ozbiljno, ali stabilno”, posljednje je od svakodnevnih saopćenja bolnice u Sijeni koja su prenosili svi italijanski mediji.

Čelična volja

Alexa Zanardija smatra se globalnom sportskom ikonom zbog čelične volje kojom je prebrodio amputaciju obje noge i nastavio se takmičiti nakon stravične nezgode tokom automobilističke trke iz Cart serije u Njemačkoj 2001. godine. Prije toga je od 1991. do 1994. te potom i 1999. vozio Formulu 1 za Jordan, Minardi, Lotus i Williams.

Nakon dugotrajnog oporavka, 2005. se vratio u svijet auto-moto sporta, vozeći specijalno prilagođen BMW u nekoliko različitih šampionata i pobijedivši u dva. Potom se posvetio biciklizmu – osvojio je četiri zlatne medalje na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru i Londonu, 12 puta je bio svjetski prvak, a 2011. je pobijedio na Maratonu u New Yorku, u disciplini handbike.

“Kad postaneš svjestan da si u jednoj trci dao sve od sebe, ali baš sve, izdrži još pet sekundi. Jer, to je ono što drugi neće uspjeti”, Zanardijeva je sportska deviza koju Corriere prenosi da opiše njegov karakter.

“Svog pravila pet sekundi on se drži i u trkama i u životu. Otkad je rođen i otkad je ponovo rođen kada je u njemačkoj bolnici bio prisiljen odlučiti hoće li ostatak života provesti misleći na polovinu tijela koju je izgubio ili na onu koja mu je ostala”, piše Corriere.

Nova školska godina

Šture i uopštene upute državnog ministarstva obrazovanja o tome kako bi u septembru trebala početi nova školska godina u Italiji izazvale su niz reakcija i negativnih komenatara u ovdašnjim medijima.

Upute o ponovnom otvaranju škola koje su zatvorene od marta i izbijanja epidemije koronavirusa sadrže dva scenarija; jedan ukoliko širenje bolesti ostane pod kontrolom i drugi u slučaju novog vala.

Ako epidemiološka situacija dozvoli povratak učenika u klupe u septembru, nadležno državno ministarstvo ostavlja previše prostora svakoj školi ponaosob da se organizira u okviru uputa koje nisu obavezujuće, piše online magazin Il Post.

Državna vlada je dala mogućnost školama da evetualno smanje razrede ili ih podijele po grupama. Nastava se može odvijati u smjenama, čak i subotom. Za srednjoškolce je predviđena mogućnost izvođenja nastave na daljinu, stoji uz ostalo, u uputama.

“Ovaj dokument je samo vruć krompir u rukama školskih direktora kojima je ostavljena autonomija da se organiziraju, ali im nisu dati novi resursi, ni ljudski ni materijalni”, žali se na stranicama Repubblice predsjednik sindikata Antonello Giannelli.

U slučaju novog širenja virusa, predviđeno je da se nastava ponovo odvija na distancu, kao u prethodnim mjesecima.

Država garantira megakredit

Italija je pristala dati državnu garanciju za 6,3 milijarde eura vrijedan kredit proizvođaču automobila FIAT Chrysler (FCA), javlja Il Sole 24 Ore. Kredit će italijanskoj diviziji u sklopu multinacionalne kompanije poslužiti da se izbori sa krizom izazvanom epidemijom korona virusa.

Odluka Rima da garantira ovaj posao izazvala je niz oprečnih reakcija u medijima budući da je sjedište holding kompanije koja upravlja ovim italijansko-američkim automobilističkim gigantom registirano u Holandiji. Također, FCA upravo pregovara o spajanju sa francuskom grupacijom PSA (Peugeot-Citroen).

“Kompletan iznos kredita bit će investiran u italijansku privredu. Poslužit će nam da nastavimo razvoj novih električnih i vozila na hibridni pogon”, izjavio je šef evropske divizije FCA grupe Pietro Gorlier.

FCA, koja objedinjuje marke FIAT, Jeep, Dodge i Maserati, upravo je ovih dana objavila da će usljed epidemije u 2020. prodati 35 posto manje automobila nego lani. U prvoj polovini godine prodaja je pala za 50 posto. FCA trenutno na zalihama ima 460 hiljada vozila.

Zabrana za spas morske medvjedice

Sedmični pregled pisanja italijanske štampe zaključit ćemo pričom o najugroženijem morskom sisavcu u Evropi. Sredozemna medvjedica iz porodice tuljana svrstana je u kategoriju kritično ugroženih životinjskih vrsta na popisu Međunarodne organizacije za očuvanje prirode i prirodnih resursa (IUCN).

Procjenjuje se da u svijetu živi još samo 700 jedinki, a u Italiji se ne razmnožava već 50 godina. No, jedna morska medvjedica je viđena u blizini italijanske obale nekoliko puta u posljednje vrijeme. Prije desetak dana jedan turist ju je snimio u blizini ostrva Kapraja u Toskanskom arhipelagu.

La Repubblica piše da je odmah nakon toga “zatvoren” dio mora u pokušaju da se zaštiti ugrožena životinja. Zabranu pristupa zapadnom dijelu ostrva potpisao je upravnik parka Arcipelago Toscano.

Namjera je dekontaminirati zonu koja bi mogla biti pogodna za parenje ove životinje. Sredozemna medvjedica se obično pari u pećinama na obali.

Izvor: Al Jazeera