Italija: Salviniju prijeti suđenje jer nije primio brod s migrantima

Salvinijev beskompromisni pristup podržavaju mnogi Italijani (EPA)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je u četvrtak da je specijalni sud preporučio da mu se sudi jer prošle godine nije dozvolio da se 150 migranata iskrca na Siciliju sa spasilačkog broda.

Sud, koji preispituje istrage u koje su umiješani ministri u Vladi Italije, poništio je prethodnu preporuku tužilaca da se od tog politički obojenog slučaja odustane, piše Reuters.

“Prijeti mi zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina jer nisam dozvolio da ilegalni migranti uđu u Italiju. Nemam riječi”, napisao je na Twitteru Salvini, čelnik krajnje desničarske Sjeverne lige i potpredsjednik Vlade Italije.

“Pitam italijanski narod: da li da nastavim biti ministar, da izvršavam svoja prava i dužnosti, ili bih trebao pitati ovaj ili onaj sud da odlučuje o imigracijskoj politici?”, naveo je on.

Kritike opozicijskih političara

Nakon odluke suda, Gornji dom italijanskog parlamenta, Senat, bit će pozvan da odluči o tome može li se Salviniju suditi, objašnjava britanska agencija.

Protiv Salvinija je prošlog augusta pokrenuta istraga zbog navodne zloupotrebe vlasti i zadržavanja ljudi protiv njihove volje nakon što je odbio dozvoliti brodu italijanske Obalne straže da omogući iskrcavanje grupe sačinjene od pretežno eritrejskih migranata.

Na kraju je tim migrantima odobreno da se iskrcaju, ali je otad Salvini pooštrio mjere i odbija pustiti ijedan spasilački brod u italijanske luke, poručujući da bi ih druge evropske države trebale primiti.

Salvinijev beskompromisni pristup podržavaju mnogi Italijani, dok nedavne ankete pokazuju da je njegova stranka najpopularnija u zemlji, ali se on suočava s kritikama opozicijskih političara.

Izvor: Agencije