Oglasi

Italija: Rekordan broj političkih amblema

Italijanski MUP primio rekordnih 215 logotipa koji će se naći na izbornim listićima.
Svi prijavljeni logotipi izloženi su u dugačkom nizu u prizemlju zgrade MUP-aReuters

Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje će nadgledati parlamentarne izbore 24. i 25. februara, primilo je rekordnih 215 logotipa, simbola i slika od političkih stranaka, pokreta, udruženja, lokalnih i specijaliziranih grupa koje će se naći na izbornim listićima.

Svi prijavljeni logotipi izloženi su u dugačkom nizu u prizemlju zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Među šarolikim simbolima su crveno srce, skitnica koja nosi vreću na štapu preko ramena, čak i slika jedne našminkane bivše porno zvijezde.

"Jedan dio ovih stvari predstavlja čist ekshibicionizam, ali to je dio demokratije. Ovo samo pokazuje koliko nezadovoljstvo vlada danas. Tradicionalne stranke nisu odgovorile na probleme o penzijama, životnoj sredini, porezima i ostalim stvarima. Niko nije sretan", izjavio je službenik zadužen za evidentiranje amblema, koji nije želio da bude imenovan.

Osim poznatih logotipa vodećih stranaka i njihovih saveznika postoji čitav niz simbola koji ilustriraju konkretne stavove, ciljeve, proteste i želje iz političkog spektra, prenio je Reuters.

Italijan koji je opterećen velikim porezima dok traje privredna recesija može da glasa za pokret "Stop porezima i bankama", grupu "Prepolovite plate političara" ili za organizaciju koja izlazi na izbore pod imenom "Pogledajte u šta su nas uvalili".

Roma i Lazio

Potpuno odbacivanje sistema jasno je izraženo u logotipu Fronta običnog momka. Riječ je o crtežu čovjeka koji vrišti u mukama dok ga pritišće stega, navodi agencija Srna.

Ministarstvo će, u skladu sa zakonom iz 1957. godine, odlučiti koji su logotipi dozvoljeni, što uglavnom zavisi od broja potpisa koji stoje iza njih. Na prethodnim parlamentarnim izborima 2008. godine bilo je odobreno 153 od 181 simbola.

Katolički glasači nezadovoljni stanjem u društvu moći će da glasaju za "Katoličku stranku", pokret "Sveto rimsko carstvo" ili jednu od dvije grupe sa identičnim imenom "Hristova milicija". One se razlikuju samo po logotipu – jedna grupa koristi crveno srce, a druga crveno sidro.

Za izbore su registrirane i dvije suparničke grupe nogometnih navijača - Forza Roma i Forza Lazio.

Italijani koji misle da spas iz krize donosi umjetnička snaga mogu da glasaju za Pokret pjesnika od akcije, grupu Umjetnost, sloboda i demokratija ili Stranku kulturne revolucije.

Logotip ove grupe je ljudski mozak sa naredbom: "Misli na budućnost!"

Izvor: Agencije