Oglasi

Italija: Referendum o naftnim platformama

Odlučuje se o trajanju eksploatacije iz priobalnih crpilišta, od kojih su neka na manje od dva kilometra od obale.
Sedmicama traju rasprave o eksploataciji nafte i plinaReuters

Više od 50 milijuna Talijana pozvano je da se u nedjelju izjasni na referendumu, delikatnom za Vladu Mattea Renzija, o trajanju eksploatacije nafte i plina iz priobalnih crpilišta, od kojih su neka manje od dva kilometra udaljena od talijanske obale.

Glasački uredi otvoreni su u 7:00 sati, a zatvorit će se u 23 sata.

Već tjednima traje rasprava između zaštitnika okoliša, poslovnog svijeta i vlade oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama, crpilištima smještenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od talijanskih plaža.

Izglasavanje "ne" u nedjelju omogućilo bi naftnim tvrtkama, prvenstveno talijanskoj energetskoj tvrtki ENI, da koristi crpilišta do njihova iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u siječnju, prenosi Hina. 

Renzi pozvao na apstitnenciju

Izglasavanje "da" značilo bi ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja istječe, ovisno o lokaciji, između 2018. i 2034.

Brojni komentatori ocijenili su da bi formulacija pitanja koje nameće izglasavanje "da" ako ste protiv, moglo zbuniti brojne birače.

Renzi je pozvao na apstinenciju. Ako se kvorum od 50 posto sudjelovanja ne dosegne, referendum bi ostao mrtvo slovo na papiru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.