Italija: Prvi sastanak glavnih libijskih rivalskih vođa

Italijanski premijer Giuseppe Conte je dočekao maršala Khalifu Haftara u vili 'Igieji' (EPA)

Premijer Libije Fayez al-Sarraj, čija je Vlada smještena na zapadu zemlje, sastao se u Palermu, na Siciliji, s komandantom Khalifom Haftarom, koji kontrolira veći dio zemlje na istoku, izjavio je neimenovani izvor iz italijanske Vlade.

Italija je domaćin međunarodne konferencije o budućnosti Libije, prenio je Reuters.

Haftar je rekao da neće učestvovati u radu konferencije, ali je doputovao u Palermo, kako bi učestvovao u susretima na marginama konferencije.

Njegov susret sa Sarrajom je prvi od maja, prenosi Tanjug.

Turska se povukla sa konferencije

Međunarodna konferencija o budućnosti Libije, gdje od 2011. godine vlada haos, počela je u ponedjeljak navečer u Palermu, u prisustvu maršala Haftara, koji kontrolira istok zemlje i koji je ipak stigao na Siciliju, premda je njegov dolazak dugo bio neizvjestan.

Turska se s “velikim razočarenjem” povukla sa dvodnevnog samita o Libiji, koji se održava u Italiji, izjavio je turski potpredsjednik Fuat Oktay novinarima, prigovarajući zbog isključenja zvanične Ankare iz pojedinih razgovora.

“Svaki susret koji isključuje Tursku će se pokazati kao kontraproduktivan za rješavanje ovog problema”, rekao je Oktay.

Maršala Haftara dočekao je u vili “Igieji” italijanski premijer Giuseppe Conte nešto poslije 20:30 sati u ponedjeljak po lokalnom i srednjoevropskom vremenu, pošto se dugo nije znalo hoće li sudjelovati na toj međunarodnoj konferenciji.

No, odbio je doći na večeru koju priređuje Conte, prenosi Hina.

Izbori najavljeni za 10. decembar

Potonji je ipak planirao susret s njim i s drugim libijskim čelnicima pozvanim u Palermo na bilateralnim razgovorima planiranim tokom večeri, rekao je italijanski dužnosnik.

Conte, koji je nakratko došao pozdraviti novinare, nije potvrdio održavanje tih razgovora.

“Bilateralni susreti se ovdje održavaju cijelo vrijeme. Sutra [utorak] nastavljamo raditi”, rekao je kratko.

Maršal Haftar ne želi sjesti za stol s nekim sudionicima koje smatra ekstremistima, koji su također pozvani u Palermo, doznaje se od njegovog okruženja.

Konferencija se održava nakon skupa u Parizu, u maju, na kojem je dogovoreno da će opći izbori u Libiji biti održani 10. decembra.

Ujedinjeni narodi, zaduženi za pronalaženje rješenja radi stabilizacije Libije, koju razdiru unutrašnje podjele nakon pada režima Moammera Gaddafija 2011. godine, objavili su ipak u četvrtak da izborni proces kasni i da će početi u proljeće 2019. godine.

Napetosti između libijskih struja

Prvi sastanci u Palermu održani su tokom poslijepodneva, a bili su posvećeni sigurnosti, važnoj temi konferencije, rekao je italijanski premijer.

“Sigurnost je preduvjet stabilnosti te zemlje”, istaknuo je Conte u razgovoru za La Stampu u ponedjeljak.

Conte se uoči službenog početka konferencije sastao s UN-ovim izaslanikom za Libiju Ghasanom Salameom.

Kao i u Parizu, Haftar je pozvan za stol zajedno s čelnikom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajom, s predsjednikom Parlamenta Aguilom Salahom i s predsjednikom Državnog vijeća u Tripoliju Khaledom al-Mechrijem.

Konferenciju u Palermu podrivaju napetosti između libijskih struja i podjele među zemljama koje imaju interese u Libiji.

Dvije suparničke vlasti

Sarraj je u razgovoru za AFP u četvrtak izrazio želju da se konferencija završi “dogovorom o libijskom pitanju”, istaknuvši “nužnost usaglašavanja stavova” Pariza i Rima.

Nakon pariške konferencije, Rim je predbacio Francuskoj da želi sama djelovati u Libiji, gdje danas postoje dvije suparničke vlasti: GNA, proistekla iz UN-ovog procesa, sa sjedištem u Tripoliju; i ona na istoku, koju podržavaju Parlament, izabran 2014. godine, i vojska, kojom zapovijeda Haftar.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian treba doći u Palermo, kao i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini te egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sissi.

“Francuska želi uspjeh ove konferencije”, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije