Italija prvi put od maja ima više od hiljadu novozaraženih

Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je mal i većinom je jednocifren (EPA)

Italijansko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 1071 novom slučaju korona virusa u posljednja 24 sata, što je prvi put od maja da Italija bilježi više od hiljadu novozaraženih.

Italija, jedna od najpogođenijih evropskih država s više od 35.000 preminulih, uspjela je zaustaviti širenje virusa nakon vrhunca pandemije između marta i aprila. 

Ali protekli mjesec ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih, a stručnjaci smatraju da su uzrok godišnji odmori i noćni život, prenosi Hina.

Posljednja veća brojka u Italiji zabilježena je 12. maja, kad je bilo 1402 slučaja, šest dana prije otvaranja restorana, kafića i prodavnica nakon 10 sedmica restriktivnih mjera. 

Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je mal i većinom je jednocifren. U subotu su zabilježena tri smrtna slučaja, dok ih je dan ranije bilo devet, a u četvrtak šest, pokazuju podaci ministarstva. 

Nove mjere protiv širenja zaraze

Broj novih slučajeva korona virusa u Italiji i dalje je mal u poređenju sa situacijom u Španiji i Francuskoj. 

Najviše zaraženih je u regiji Lazio u kojoj se nalazi i italijanska prijestolnica, s 215 slučajeva. Oko 60 posto te brojke odnosi se na povratnike s godišnjih odmora u Italiji i inozemstvu, rekao je tamošnji zdravstveni čelnik.

Sjeverne regije Lombardija i Veneto, najsnažnije pogođene u početku pandemije, bilježe 185 i 160 novih slučajeva. 

Italija je donijela nove mjere kako bi zaustavila novi rast broja zaraženih, zatvorivši klubove i diskoteke te uvođenjem obaveznog nošenja maske po noći na javnim vanjskim površinama.

Izvor: Agencije