Oglasi

Italija protiv premještanja Evropske agencije za lijekove u Amsterdam

Italija će tražiti da se razmotri je li izbor Amsterdama kompromitiran s obzirom na nepotpunu informaciju u pogledu sjedišta.
Europska agencija za lijekove, EMAEMA je prestižna organizacija koja domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobitAl Jazeera - Arhiva

Italija će se žaliti Europskom sudu pravde zbog odluke da se sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) premjesti iz Velike Britanije u Amsterdam, koji je njezinim novim središtem izabran ždrijebom nakon što je u trećem krugu bacanjem novčića dobio isti broj glasova kao Milano.

Agencija mora "odseliti" iz Londona nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju.

I Amsterdam i Milano bili su među najpoželjnijim odredištima za zaposlenike EMA-e, koji su prijetili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad, uključujući Zagreb koji se također kandidirao.

Odluka donešena bacanjem novčića

Nizozemsko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo da će sjedište EMA-ine agencije tijekom 2019. biti u privremenoj zgradi te da će tek 2020. njezini zaposlenici useliti u zgradu stalnog sjedišta.

"Talijani će od suda tražiti da razmotri je li izbor Amsterdama kao sjedišta EMA-e kompromitiran s obzirom na nepotpunu informaciju u pogledu njezina sjedišta", kazao je za Reuters talijanski izvor blizak agenciji, kako prenosi Hina. 

Milanske gradske vlasti uložit će odvojenu tužbu građanskome sudu, kazao je isti izvor. 

EMA je prestižna organizacija koja domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Amsterdam je ždrijebom izabran za novo sjedište agencije nakon što je u trećem krugu dobio isti broj glasova kao i Milano. Odluka je u konačnici donesena bacanjem novčića.

Treći krug glasovanja završio je omjerom 13:13, što znači da je jedna zemlja bila suzdržana.

U prvom krugu Milanu najviše bodova

U prvom krugu najviše bodova dobio je Milano - 25 bodova, a Amsterdam i Kopenhagen po 20.

Bratislava je s 15 bodova kao četvrta ispala u prvom krugu, a iza nje je bila Barcelona s 13 bodova.

U drugom krugu otpao je Kopenhagen, Milano je dobio 12 glasova. Za većinu su mu nedostajala još dva glasa.

Za sjedište EMA-e kandidiralo se ukupno 19 gradova, no prije glasanja su odustali Zagreb, Dublin i Valletta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.