Italija: Privedeno 50 ljudi zbog namještanja utakmica

Policija je privela 27 predsjednika i menadžera klubova, 17 nogometaša, pet trenera i jednog policajca (EPA)

Italijanska policija u utorak je privela blizu 50 osoba, među kojima su treneri, nogometaši i osumnjičeni mafijaš sa Kalabrije, optuženi za namještanje velikog broja utakmica nogometnih timova u trećoj ligi i nižoj poluprofesionalnoj ligi.

„Ova istraga demonstrira kako postoji veliki korupcijski savez u svijetu nogometa“, kazao je za agenciju Reuters Andrea Grassi, istražitelj elitne italijanske policijske jedinice SCO, koja se bori protiv mafije u ovoj evropskoj državi.

„Ona pokazuje interes kriminalnih mreža u poslu koji stvara nogomet i legalna kladioničarska industrija“, rekao je Grassi.

Istraga je počela kada je policija ozvučila telefone članova mafijaške porodice Iannazzo u Kalabriji, a otkriveno je kako je porodica dogovarala utakmice kako bi zarađivala putem opklada na ishod duela, kazao je jedan policijski zvaničnik Reutersu.

Optuženi se terete za urotu sa ciljem počinjenja prevare u sportu, koja je u nekim slučajevima omiljena aktivnost organiziranih kriminalnih grupa. Istraga se nastavlja i odnosit će se na utakmice druge italijanske lige – Serie B, navode iz policije.

Česti skandali

Istražitelji sumnjaju da je 28 utakmica liga Lega Pro i Serie D u još aktuelnoj sezoni 2014/15. bilo namješteno. Među osobama na koje policija sumnja da su potplaćivali nogometaše i trenere nalaze se i državljani Srbije, Albanije i Malte.

Policija je širom Italije privela osumnjičene u ranim satima utorka – uključujući 27 predsjednika i menadžera klubova, 17 nogometaša, pet trenera i jednog policajca – i provela racije u klupskim uredima.

Italija je u proteklim godinama često potresana skandalima u vezi sa namještanjem utakmica. Mafijaške grupe sve više se uključuju u legalnu kladioničarsku industriju u državi (najveću u Evropi) jer im je to način za zaradu i pranje novca.

Neki od klubova koji su bili meta današnje istrage, kako navodi policija, su: Pro Patria, Barletta, Brindisi, L'Aquila, Neapolis, Mugnano, Torres, Vigor-Lametia, Santarcangelo, Sorrento, Montalto, Puteolana, Akragas i San Severo.

Izvor: Agencije