Italija: Parlament za priznanje Palestine

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s prijestolnicom u Istočnom Jeruzalemu (EPA)

Italijanski zastupnici podržali su u petak neobavezujuću rezoluciju koja potiče Vladu ove europske države da prizna palestinsku državu, što je potez koji pokazuje europsku frustraciju zbog zastoja bliskoistočnih mirovnih pregovora, javljaju agencije.

Europske države sve više kritiziraju Izrael koji je, nakon neuspjeha posljednjih razgovora pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država u aprilu prošle godine, nastavio graditi naselja na teritorijama koje Palestince žele za svoju državu.

Italijanski Zastupnički dom sa 300 glasova „za“ i 45 „protiv“ usvojio je prijedlog Demokratske stranke premijera Mattea Renzija.

Stavovi drugih država

Dok većina država u razvoju priznaje palestinske teritorije kao državu, većina zapadnih europskih vlada ga ne priznaje i pritom podržava stajalište Izraela i SAD da nezavisna palestinska država treba proizaći iz pregovora s Izraelom.

Simbolično glasanje italijanskog Parlamenta u petak ne mijenja stajalište Vlade u Rimu koja, kao i druge europske države, i dalje podržava rješenje o dvije države postignuto kroz pregovore.

Irska, Velika Britanija i Francuska održale su slična izjašnjavanja u parlamentima krajem prošle godine. Švedska je u tome otišla najdalje i službeno je priznala Palestinu u oktobru. U decembru je Europski parlament podržao „u načelu priznavanje palestinske državnosti“.

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s prijestolnicom u Istočnom Jeruzalemu.

Do sada je 135 država priznalo suverenitet Palestine.

Izvor: Agencije